Borsjtj är namnet på den berömda ryska rödbetssoppan, som är våran absoluta favoritsoppa. Den är vacker i sin röda färg, matig och otroligt god. Servera med en klick créme fraiche på toppen.
Antal portioner: 4
Ingredienser
400 g rödbetor
1 st gul lök
200 g vitkål
200 g morot
100 g rotselleri
2 msk smör
2 liter vatten
2 st lagerblad
5 st kryddpepparkorn
1 st grönsaksbuljong
1 st hönsbuljong
salt och vitpeppar
1 msk ättika
créme fraiche
Gör så här
Skala rödbetor, morot och selleri.
Tunn skiva vitkålen och löken
Grovriv rödbetorna, morot, selleri.
Smält smöret i en kastrull och fräs löken, morötterna, rotselleri och vitkålen på svag värme under omrörning.
Koka upp vattnet med buljongen, lagerblad och kryddpepparkornen. Lägg i den rivna rödbetorna och låt koka i ca 10 minuter, Smaka av med salt. ättika och nymalen vitpeppar. Lägg i de smörfrästa grönsakerna. Låt koka sakta tills grönsakerna mjuknat, 10-15 minuter.
Häll upp soppan i varma tallrikar och garnera med hackad persilja eller färsk timjan och en klick crème fraiche.