Lax och hummerpaté med fikonglaze

 
Lax och hummerpaté med semitorkade tomater och fikonglaze. Semitorkade tomaterna gör man dagen innan.
 
Lax och hummerpaté
500 g benfri lax (ca 750 g med ben) 
2 st ägg 
4 dl vispgrädde 
1 knippe dill 
1 tsk senap 
1.5 msk vinäger 
1 tsk salt 
0.5 krm cayennepeppar 
Tärnat hummerkött från en hummer
 
Gör laxen skinn- och benfri. Skär den i mindre bitar och kör den till mos i matberedare eller på köttkvarn. Blanda i saltet och äggen. Det ska vara en fullständigt homogen massa, därför är det en god idé att använda maskin. Låt blandningen stå kallt i kylskåpet ett tag. Sätt ugnen på 175 grader. Hacka eller klipp dillen fint. Rör ut senapen i vinägern. Ta ut färsen ur kylskåpet och blanda den i grädden, lite i taget. Även här med kraft, så gärna i maskin. Blanda till sist i dill, vinäger/senap, hummerkött och cayenne. Smaka eventuellt av med salt.  Häll över färsen i en form, helst av porslin eller keramik. Lägg på lock eller täck med folie. Sätt formen i ett vattenbad, det vill säga ett kärl med hett vatten, och låt alltsammans stå i ugnen i 50 minuter. Låt svalna och ställ sedan patén i kylskåp. Ta ut den i god tid före servering så den hinner få rumstemperatur, då blir den allra godast då. Skär upp patén i skivor. 

Semitorkade tomater
Halvera tomater och lägg dem i en ugnsfast form. Droppa lite olivolja på dem, strö flingsalt, svartpeppar och timjan på och baka dem i ugnen på 50 grader i 12 timmar. Ta ut och låt dem svalna.

Lägg patéen på en sallads bädd och servera med Mussini Crema balsamica fichi

 
 

Kommentarer :

#1: Sara

Hej!
VIlken trevlig blogg du har och vilka fina tallrikar. Jag undrar bara vad det är för märke eller var tallrikarna är köpta? =)

Svar: Tack för det ! Tallrikarna är köpta i Örnsköldsvik på en butik som heter http://www.himlenrunthornet.se/
Här är en bild till med soppskålar från samma butik.
http://varldensbastamatblogg.blogg.se/2011/august/consomme.html#comment

Jimmie Lannér

skriven

Kommentera inlägget här :