Nu gör vi saft av Älggräs

 
 
 
 
 
I köket på Tärnaby Fjällhotell håller vi på just att göra saft av Älggräs, Gilla har spenderat eftermiddagen med att plocka blommor av Älggräs som doftar gudomligt gott.
Sedemera kommer vi att göra Parfait av denna välsmakande ört.
Så här gör man och vi gjorde en tredubbel sats men här är recept på en enkel sats:

40 blomklasar älggräs.

3 ekologiska citroner

2 liter vatten

2 kilo socker (eller annan sötning)

Skölj blommorna och borsta citronerna och skär dem i tunna skivor. Lägg citronerna i vattnet och koka upp vattnet, rör i sockret och häll över blommorna. Täck över och låt stå i 3-5 dygn.

Sila upp saften i silduk, häll upp i rena flaskor och förvara kallt. Även gott till sommardrinkar eller att blanda i vitt vin som en sommarläskand drink.

Recept på Parfaiten kommer vid ett senare tillfälle då vi har gjort den och smakat av den.

 
Fakta om Älggräs: 

Älggräs
… eller älgört, vanhävdsört, mjödört, mjödspirea
Filipendula Ulmaria L.

Användning: På blommor och blad kan man koka välsmakande örtte. Av blommorna kan man även göra saft och vin.

Medicinsk användning: Blommor och blad har använts inom farmakologin för dess febernedsättande egenskaper. Den verkar även svett- och urindrivande samt lindrar huvudvärk och värk i kroppen. Den ska även vara maskfördrivande och sammandragande.  Jordstammen motverkar diarré.
Tidigare har örten använts som medicin mot reumatism för dess smärtstillande egenskaper.

Växten har höga halter av C-vitamin i blad och blommor.

Historik: Fram till slutet av 1800-talet använde allmogen örten för dess väldoft genom att vid högtider, främst vid midsommartid, sprida dess blad över golvet.
Blommorna har använts för att krydda portvin samt ättika. Man har även använt örten som smaksättare av öl och mjöd genom att man gned in kärlen med den.

Varning: Höga koncentrationer kan verka irriterande på magens slemhinnor.

Aktiva ämnen: Salicylsyra.

Tips! För att bevara örtens aktiva ämnen bör den ej torkas, utan frysas in direkt efter skörd.

Även saften fryses med fördel in, för längre hållbarhet.

Förväxlingsrisk: Brudbröd har liknande blomställningar.

 

Kommentarer :

#1: Zita

Hej! Låter gott, vet att det är det. Men undrar - nu, och tidigare har du skrivit om annan sötning än socker. Vad menar du då? Honung funkar ju- men inget vidare med stevia el dyl. Har du provat? Nån som provat?

Svar: Hej, Jo det finns ju numer socker som t.e.x Sukrin, sötrix el. liknande. Sötning som inte påverkar blodsockret och som därmed är bättre för våra kroppar. Smakar och ser ut som det vanliga vita sockret.
Jimmie Lannér

skriven
#2: Marja-Liisa

Tyvärr är blomningen nästan över hos oss. Tror inte att jag hittar tillräckligt många blommor. Jag använder inte socker utan sukrin.

skriven
#3: Zita

Tack för svar. Intressant & nyhet för mig om det smakar som socker är det ju fantastiskt! Kockvän i mellansverige provat pga diabetes i familjen, sockerersätningar men som smakar (illa) annorlunda. Intressant att det smakar likadant! Själv har jag inget behov dra ned på socker, är inte så förtjust i sött :)

Svar: En favorit här hemma hos oss är den här, ingen av oss kan känna någon som helst bismak. kopiera länken http://www.lchfbutiken.se/13/sotrix-flor-500g Det finns även att läsa om erytritol på nätet om man vill ha reda på vad sockret är gjort av.
Jimmie Lannér

skriven
#4: PAtricia

vad heter ditt typsnitt?

Svar: Satisfy
Jimmie Lannér

skriven

Kommentera inlägget här :