Ska jag slänga min gjutjärnspanna när den bränner fast !?

Svaret är absolut inte. Här kommer ett tips hur du kan få den som ny, ja faktiskt bättre än ny !
Ett tips i repris.
 
Om det ser ut så är varje gång du stekt, så släng den inte det går att råda bot på.
 
Börja med att hetta upp den på högsta effekt på spisen. Strö i salt så det täcker botten.
 
Rör och gnugga botten med en träslev/gaffel i ett par minuter.
 
Så märker ni efter ett tag att saltet djuprengör pannan från fastbrännda partiklar i porerna och det är de som gör att de bränner fast. När saltet har blivit brunt så ta ett papper och torka ur den.
 
Hetta upp den igen och slå på lite vanlig matolja typ rapsolja.
 
 
Låt oljan även få komma upp på kanterna men var försiktig, det är otroligt hett nu, ha gärna ett lock tillhands om det skulle börja brinna för det kan det göra men det är ingen fara, lägg bara på locket så har du släckt elden. Vad du än gör så försök inte släcka med vatten för då exploderar det och kan gå mycket illa.
När du brännt in din pannan med olja i ca 6-8 minuter är det bara att hälla bort oljan och torka ur den med hushållspapper och vips så har du en stekpanna som inte bränner fast.
 
Glöm inte att "Gilla" Lannérs Köksblandning på Facebook för att få det senaste som händer på bloggen direkt på eran egen Facebooksida !
 
 

Kommentarer :

#1: Annika

Ska det vara högsta värme hela tiden?

Svar: Ja det ska det vara och det är viktigt att det är det för att det ska bränna ur pannan ordentligt.
Jimmie Lannér

skriven
#2: KickAnn

Hej och tack för tips!
Detta kanske även kan appliceras på utegrill med rostig gjutjärnshäll? Är ett elände tycker jag att få bort rost som bildats under vintern trots att jag gör ren den och även lägger på ett skyddande lager kokosfett på hösten... Men vill gärna testa detta och se om det hjälper!

skriven
#3: Mårtenssons kök

Kanoners, vi tackar för tipset och ska absolut salta vår gamla panna!

skriven
#4: Anmaja/Lussekatt

Åh, jag plockade fram min gamla gjutjärnspanna häromdagen och funderade på hur jag skulle få den som ny igen. Trodde inte det skulle gå, var på väg att kasta den. Vilken tur, jag gjorde inte det. Nu ska här saltas, oljas och hettas upp. TACK för tipset!
Anna - http://blogg.omakastengods.se/

Svar: Men vilken tur att du inte slängde den, hade varit tragiskt.
Jimmie Lannér

skriven
#5: Jennah

Toppen!

skriven
#6: Gustaf Segerström på Fettdieten.se

Kanonbra tips! Gjutjärn är det bästa som finns och oändligt mycket bättre än teflon som är dåligt för miljön och dessutom skadligt för hälsan eftersom små fragment alltid lossnar förr eller senare och hamnar i maten. Med gjutjärn får man istället ett extra tillskott av nyttigt järn.

skriven
#7: Elvira

Var med i våran veckans blogg för att nå våra underbara MÅNGA läsare. För att direkt komma till inlägget så gå till vår kategori tävlingar! Lycka till

skriven
#8: Mikaela

Kommenterar ett gammalt inlägg men måste bara tacka för tipset. Wow stekpannan blev bättre än den någonsin varit.
Som jag slitit mitt hår över denna panna, det enda som typ inte bränts fast har varit smör o olja. Nu kunde jag till och med steka ägg.
Tack.

Svar: Vad jätteroligt att du skriver och berättar, sånt blir man extra glad över :)
Jimmie Lannér

skriven
#9: kerstin

tack för tipset, skall genast försöka mig på detta då jag häromdagen glömde stekpannan på högsta värmen då jag skulle ta hand om svampen.

tack o bock

skriven
#10: kerstin

kan man använda kokosfett isf olja?

skriven
#11: Mats

Exploderar när man har i vatten? Jag vet vad du menar men nej, det blir inte en "explosion"...

skriven
#12: Morgan

Fina tips. Undrar hur det är om man har bränt kastruller också. Detta är jag väldigt nyfiken på eftersom detta har hänt 2 av mina kastruller (som tur var inga pro-kastruller). Vilka har varit synd att slänga om det finns goda råd att få bort det brända, och om det överhuvudtaget går det med i mitt fall aluminium-kastruller.

skriven
#13: Martin

Tack för tipset!

Lyckades dock bara bränna i tre minuter innan hela lägenheten blivit rökfylld :(

skriven
#14: Helena

Men om en stekpanna har tappat järnet alltå flagor har lossnat. Då är det väl bara att slänga den och köpa en ny?

Svar: Hej Helena ! Om din panna flagar så kan jag inte tänka mig att det är en riktig gjutjärnspanna och har det ändå gått så långt så en gjutjärnspanna börjar flaga, ja då behöver den verkligen rengöras med den här metoden för då är den tjock i smuts !!
Jimmie Lannér

skriven
#15: Sten

Jo, Mats. Det blir en ångexplosion.

skriven
#16: Wictor

Man kan även köra pannan i ugn på 175-200 grader i 15-30 min. Då slipper man brandrisken. Låt den kallna i ugnen och torka bort överflödigt olja.
Har man trä handtag ska man INTE köra den i ugn!

skriven
#17: Mikael Leijon

Hej! Fick inte bort allt gamla rester som kom fram när jag skulle torka ur pannan. Mycket satt fortfarande fast. Ska jag vänta tills den har kallnat innan jag torkar ur.

Hälsningar Mikael

Svar: Hej Mikael! Nu vet inte hur du har gått till väga? men om du har rubbat med en träslev eller liknande i saltet och låtit pannan bli riktigt het så ska inget finnas kvar, kanske du har avslutat rengöringen för tidigt? Kanske har du rubbat för milt? Prova igen, du ska torka ur den när den ännu är relativt het.
Jimmie Lannér

skriven
#18: Jasper

När man hittar en gammal blogpost med super bra tips, så härligt!

Vi har haft pannan länge och det måste har varit 5 olika lagar med bränt smuts. Använd skrubb svamp, svinto och allt möjligt. Ingenting funkade.

Testade nu med salt i pannan. Skrubbat i minst en halvtimme. Träsleven dog, pannan fick sin återkomst. Tack träsleven, du kommer bli saknad!

skriven

Kommentera inlägget här :