En side dish på en avokado & apelsinsallad till det grillade

 
 
 
 
 
 
Här kommer ett recept på ett härligt tillbehör till sommarens grillning. Det passar till det mesta men vi serverade den tillsammans med grillade köttfärsspett och en yoghurtdressing.
 
Köttfärsspett
600g nötfärs
½dl olivolja
8g salt
2tsk sambal oelek
1krm svartpeppar
2st finrivna vitlöksklyftor
 
Blanda väl och forma 8st järpformade biffar runt bambuspett. Grilla på indirekt värme tills de har en kärntemperatur på 62 grader.
 
Side dish på en avokado & apelsinsallad 
5 st vitlöksklyftor
1 tsk kumminfrön
1 tsk mald koriander
1,5 tsk chiliflakes
3/4 dl olivolja
4-5 normalstora morötter
1 dl tärnad knaperstekt gårdspancetta  från Subisati
1 st apelsin
1 st avokado
2 msk citronsaft
Färsk koriander för garnering
 
Börja med att skala vitlöksklyftorna och sätt in i ugn att rosta på 200 grader i 30 min eller tills de har blivit mosiga i köttet.
Under tiden, skala morötterna och skär i mindre stavar. Rosta kumminfröna i en torr panna på hög värme under ständig skakning till fröna har blivit rostade.
Häll olivoljan, de rostade kumminfröna, mald koriander och chiliflakes i skål och rör om, ta ut vitlöken från ugnen och mosa ordentligt med en gaffel, blanda sedan ner den mosade vitlöken och morotsstavarna i olivoljeblandningen, strö 3-4 nypor med havssalt över och blanda runt, häll ut morotsblandningen i en ugnsfast form och låt gå i ugn i 200 grader i ca: 30 min. morötterna ska vara riktigt mjuka när det är klart.
Filéa en stor apelsin och lägg i en skål, av fruktköttet som är kvar kramas resterande saft ut och hälls över filéerna,
Dela en avokado på längd mitten, ta bort kärnan och skär sedan i 8 klyftor, lägg ner tillsammans med apelsinfiléerna och pressa 2 msk citronsaft över, blanda försiktigt så inte avokadon mosas.
När morötterna har gått färdigt i ugn, ta ut och låt svalna något, lägg upp på fat tillsammans med apelsin och avokadoblandningen, garnera med pancettakrispet och färsk koriander.
 
Yoghurtdressing
1l naturell yoghurt
3st finhackade vitlöksklyftor
1st urkärnad tärnad gurka
2msk citronolivolja
Salt
Grovmalen svartpeppar
 
Häng yoghurten i ett durkslag med en kökshanduk så den får rinna av. När så mycket vätska har runnit av så den får en lagom konsistens blanda ner gurkan, vitlöken, oljan och smaka av med salt & peppar.
 

Kommentarer :

#1: GoForFit

Gud vilka fina bilder :) Och ser hur gott ut som helst!

Svar: Tack :)
Jimmie Lannér

skriven
#2: Fröken Dill

Vacker sallad! Och god låter den också...

skriven

Kommentera inlägget här :