Köttfärslimpa med lite fyllning

 
Att laga svensk husmanskost med inspireration från medelhavet blir ofta väldigt gott. Kan det ha att göra med många av våra svenska husmansklassiker är just hämtade från länder kring medelhavet? Här gjorde vi en köttfärslimpa med smaker från medelhavet. Servera med en god sallad, friterad rödlök och fetaostcrème.
 
Receptet är för 4 personer
 
Köttfärslimpa
600g blandfärs
2st finhackade vitlöksklyftor
80g riven fetaost
1dl finhackade gröna oliver
1st finhackad röd chili
1st medelstor riven gullök
½dl finhackad basilika
2st ägg
1dl vispgrädde
½dl olivolja
7g salt
2g grovmalen svartpeppar
 
Blanda alla ingredienser och forma med blötlagda händer en limpa. Baka av i ugnen på 175 grader tils du får en kärntemperatur på 70 grader.
 
Fetaostcrème
100g fetaost
2dl crème fariche
2msk olivolja
Salt
Svartpeppar
 
Mixa ihop osten, crème fraichen olivolja till en slät kräm och smaka av med salt och peppar.
 
Friterad rödlök
2st skalade skivade rödlökar
Olja
 
Hetta upp oljan till 170 grader och fritera ca 5 minuter. Lägg löken på ett hushållspapper och låt svalna. Salta med en nypa salt.
 
Blomkålspuréen el. mandelpotatispuré
800g tunnt skivad blomkål el. 600g mandelpotatis
3msk créme fraiche
2dl vispgrädde
1tsk dijonsenap
80g smör
s/p
Tryffeloja
Några rasp muskotnöt

Brynsmöret och lägg i blomkålen/potatisen fräs tills den får lite färg. Slå på grädde, créme fraichen, senapen och låt det sjuda ca 20 minuter, mixa den slät. Smaka av med tryffelolja, s/p samt muskotnöt.
 
 
 

Kommentera inlägget här :