Soppa på Karl-Johansvamp

 
Med all den underbara svampen som vi plockade i höstas så börjar vi med att göra en soppa och vilken soppa sen, helt fantastiskt underbart god, till den så gjorde vi lite LCHF krutonger på lågkolhydratsvis, kämpegott :))
 
Karl-Johansvampsoppa
För 4 personer
60g torkade Karl-Johansvampar (blötläggs)
2st finhackade Scharlottenlökar
1dl vitt vin
½ l grädde
1msk kycklingfond
30g smör
S/P
 
Pressa bort vattnet från Karl-Johansvampar med händerna. Hacka igenom de blötlagda svampen, fräs med löken i smör tills all vätska är borta. Slå på vitt vin och fonden låt sjuda 5 minuter och slå sedan på grädden. Koka ner den tills du får en lagomt krämig soppkonsistens.
Smaka av med S/P. Mixa den slät med en stavmixer eller blender. Rippla gärna över lite vit tryffelolja.
 
Lågkolhydratsbröd
1,5 dl mandelmjöl
1,5 dl pofiber
1,5 msk fiberhusk
1-2 tsk bakpulver (en del tycker det blir besk smak med för mycket bakpulver)
1 tsk salt
2 ägg
2 dl rysk yoghurt eller creme fraiche eller liknande
3 msk vatten eller mjölk
3 msk smält smör eller kokosfett
sesamfrön + uppvispat ägg

Vispa äggen fluffiga, vispa sedan ner yoghurt och det smälta fettet.
Blanda de torra ingredienserna och vispa ner. Låt allt stå och svälla i minst 5 minuter.Sätt ugnen på 200 grader och rulla försiktigt till bullar med blöta händer, lägg på bakplåtspapper och pensla med uppvispat ägg och sesamfrön. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
 
Skär i tunna skivor och stek med olivolja.

Kommentera inlägget här :