Tarte flambée med smak av höst

 
 
 
Tarte flambée är en rätt från Alsace och på alsaceiska kallas den även för flamme kueche. Den görs på en tunn pizzadeg och topppas med créme fraiche, bacon, lök och gruyère och i vissa fall Munsterost (en kittost som tillverkas mellen Alsace och Lorraine). Sedan bakas den av med flammorna från brinnade ved. Vi gjorde den med lite mer höstliga smaker som blev grymt god. Till den serverade vi en pilsner från Westerbottens bryggeri som de kallar MALGOMAJ  som är namnet på deras moderna Pilsner. Den är tämligen ljus och kännetecknas av ett kraftigt skum som bevarar både smak och kolsyra. En  generös torrhumling ger pilsnern en bra arom och en lika generös humlebeska gör att MALGOMAJ stannar kvar i gommen. Länge! Den ska helst avnjutas riktigt kall, lika kall och frisk som fjällsjön som den hämtat sitt namn från.
 
Botten
100 g riven parmesan
4 ägg
1 dl vispgrädde
2 msk fiberhusk
Lite salt
Vispa ägg, grädde och fiberhusk med elvisp, blanda sist ner osten. Låt stå ca 5 minuter. Fördela degen på två och kavla den tunnt mellan två bakplåtspapper. Grädda i grillen på pizzastenen ca 15 minuter på 175g.
 
Fyllning
100g riven gruyère
Strimlad lufttorkad skinka
50g torkad blötlagda trattkantareller
1dl finhackad gul lök
en fjärdedel av pumpan tärnad
50g smör
Strimlad baby spenat
1st strimlad mozzarella
En näve torkade tranbär
 
Fräs lök, svamp och butternut squash i smöret, krydda med salt & peppar.
Bred på créme fraiche på den förbakade botten, lägg på riven gruyère, svampfräset & mozzarellan. Baka sedan av den på pizzastenen i ugnen på 225 grader tills den får en fin färg.
Servera med torkade tranbär och babyspenat som strös över.
 

Kommentera inlägget här :