Gardo & Morris & Iberico secreto

 
 

Vi testar just nu viner från Gardo & Morris, Frida och hennes man Ben är vinmakare från Nya Zeeland. De driver ett litet unikt svenskt familjeägt vinföretag som producerar egna viner och importerar dem till Sverige där dom för det mesta bor. Deras viner heter Gardo & Morris (Gårdö & Morris) och har numera ett antal viner ute på hyllorna på Systembolaget. 

Först ut var en Pinot Noir 2014 från Marlborough Nya Zeeland

Vinet har en klar mörkröd ton utan större djup vilket är typiskt för Pinot.
Doften är fylld av frukt med tyngd på mogna bär som björnbär och jordgubbar och med en lång eftersmak av mandel.
Smaken bekräftar doften och har mjuka tanniner med låg syra.
Det märks att det är odlat i ett varmare klimat.
Drickvänligt vin som kan njutas i stora klunkar tillsammans med några vänner eller ackompanjera en härlig middag på fågel eller varför inte en Iberico secreto som vi testade vinet med.

Iberico secreto även kallad ”Grisens hemlighet”, är en centimetertjock muskel som sitter gömd på sidan av den kraftiga halsen, djupt inne vid skuldran mot frambenet på de Spanska svarta grisarna. Secreto Iberico är den bästa styckningsdetaljen, eftersom secreton är en ganska liten styckningsdetalj så blir det ett ganska högt pris men när det ska avnjutas något lite extra så lovar jag att det är värt varenda krona.

Tillagning
Jag tycker att man ska bara krydda med salt och nymald svartpeppar för köttets smak är så delikat i sig. Hetta upp en stekpanna eller grillpanna på max och stek hastig på båda sidorna tills du får en kärntemperatur på 58 grader. Låt vila några minuter och skär upp i tjocka skivor. Servera med en god sallad och ugnsrostad potatis mer behövs inte.

 

Kommentera inlägget här :