Vitlök & Ingefärskyckling med Päronsallad och Blodgrapeschermoula

 
 
 
 
Det här är en superfräsch och supergod maträtt med inspiration av lite Afrikanska smaker.
Till maten drack vi ett vitt vin från Gardo & Morris som till våran stora förvåning passade så perfekt i smak att änglakörer hördes sjunga, det är inte ofta man får till en sån fullträff när mat och vin ska kombineras.
Vinet var en Chardonnay med nyanserad och fruktig doft och smak, med fatkaraktär och inslag av persika, äpplen, nötter och citrusfrukt vilket även en del ingår i denna maträtt.
Galet gott vin och dundersmaksuccé, ni borde prova :))
 
Vitlök & Ingefärsbrässerad kycklinglårfilé
800g kycklinglårfilé
3st hackade vitlöksklyftor
1st strimmlad gul lök
2msk finhackad ingefära
2msk strimlad basilika
2msk blodgrapesjuice
1dl vitt vin
50g smör
Salt och peppar
 
Smält smöret i en stekpanna. Fräs kycklingen med lök, vitlök och ingefära tills den får en lätt gyllene färg. Slå på vinet, blodgrapesjuicen basilkan, salt, peppar och låt brässera sakta i 15 minuter
 
Chermoula med blodgrape
1 st Blodgrape
1 st inhackad gul lök
2 st finhackade vitlöksklyftor
3 msk citronsaft
2 msk grapesaft
zesten från en ekologisk citron
2 msk olja
2 tsk färsk ingefära
1½ tsk kummin
1 tsk honung
1 tsk tomatpuré
1 msk Harissa (egengjord el. färdigköpt, recept nedan)
 
Filéa grapen och krama sen ur all resterande saft ur membranet i en skål, lägg lök & vitlökshack i en annan skål, häll på citronsaft och grapesaft och låt stå och dra under tiden du blandar olja, ingefära, kummin, honung, tomatpuré och harissa i en annan skål, blanda väl och häll sedan ihop med lök & vitlöksblandningen, avsluta med att lägga på grapeklyftorna.
 
Harissa
2 st chilifrukter
2 st vitlöksklyftor
2 tsk korianderfrön
2 tsk malen spiskummin
½ tsk svartpeppar
½ dl olivolja
1 tsk salt
 
Blanda alla ingredienser i en matberedare och kör med kniven till en slät pasta.
 
Päron & Basilikasallad
 
Dressing
1 st vitlöksklyfta finhackad
2 msk rödvinsvinäger
1 msk dijonsenap
1 dl olivolja
½ tsk svartpeppar
 
Blanda vitlök, vinäger och senap, ringla ner under visp olivoljan, smaka av med svartpeppar.
 
Sallad
1 st Romansalladshuvud
2 dl grovhackade rostade hasselnötter (rosta i lite olja i hett stekjärn)
2 st fasta päron tunnskivade med mandolin (typ Carolapäron)
3 dl skuren basilika (packat decilitermått)
Hyvlad parmesan
 
Lägg hela blad av Romansallad i botten, varva sedan salladen med resten av ingredienserna, dressa med dressingen och avsluta med att hyvla parmesan på toppen.
 

Kommentera inlägget här :