Lax på planka

 
Lax på planka sitter inte helt fel en söndagskväll med mandelpotatispuré med tryffelsmak, hollandaisesås och stekta grönsaker.
 
Laxen
4X180g laxfjärilar
Salt 
Peppar
olivolja
 
Hetta upp en stekpanna till hög värme och häll på olivoljan. Salta, peppra laxen och hastigt på båda sidorna tills den fått fin färg.
 

Hollandaisesåsen

150 g smör
2äggulor
1tsk pressad citronsaft
2-3msk vatten
salt
malen vitpeppar

Smält smöret på svag värme utan att det bryns.

Blanda äggulor, citron och vatten i en kastrull, ej av aluminium. Sätt kastrullen i vattenbad strax under kokpunkten. Vispa snabbt tills blandningen tjocknar.

Tillsätt det varma, smälta smöret lite åt gången, under kraftig vispning. Var noga med att bottensatsen på smöret ej kommer med. Smaksätt med salt och peppar.

Mandelpotatispuré

800g mandelpotatis
50g smör
2st ägg
2½dl mjölk
Salt
Vitpeppar
Svart tryffelolja tillsätts efter smak
 
Skala och koka mandelpotatisen tills den börjar falla isär. Häll bort vattnet och låt den ånga av ordentligt. Koka upp mjölken och smöret i en kastrull. Häll över mjölkblandningen och äggen i potatisen. Vispa med en balongvisp tills den blir slät. Smaka av med salt, peppar och tryffelolja.
 
Grönsaksfräs
1st fintärnad röd paprika
½st tärnad zuccini
4st grovt skurna vårlökar
1st fintärnad blekselleri
2msk olivolja
½dl vitt vin
Salt
Svartpeppar
 
Fräs grönsakerna i olivolja med salt och peppar tills de fått fin färg. Slå på vinet och låt brässera tills vinet kokt in.
 
Spritsa plankorna med potatispurén och lägg på laxen och grönsakerna. Gratinera i ugnen på 200 grader tills purén fått en fin färg. Ta ut och häll på såsen.

Kommentera inlägget här :