Biff i snöre

 
 
 
Detta recept är perfekt för helgen om man vill lyxa till det lite men ändå känna sig nyttig efter alla helger med tung mat. Biff i snöre är en krogklassiker som Tore Wretman introducerade. Denna rätt är en buljong och grönsakskokt kött av god kvalitet, gärna oxfilé. Blir trevligt om man tillagar den vid bordet i en fonduegryta.
 
Receptet är för 4 personer
 
Biff i snöre
4X180g oxfilé eller annat nötkött av högkvalitet 
2st skalade grovtärnade morötter
1dl skalade grovtärnade palsternacka
1dl skalade grovtärnade rotselleri
1dl grovtärnad blekselleri
1st skivad gul lök
1dl grovskuren purjolök
1st näve haricoverts
4dl kalvbuljong
2dl grönsaksbuljongen från koket
1tsk dijonsenap
2st lagerblad
Salt
Svartpeppar
Bindsnöre
Vatten
Hackad persilja

Koka grönskerna, rotfukterna och lökarna i vatten med senapen, lagerblad, salt och peppar tills det fortfarannde finns lite tuggmotstånd, ca 15 minuter. Sila av grönsaksbuljongen och reducea ner till 2dl. Koka upp kalvbuljonen med grönsakbuljongen och smaka av med salt och peppar. Bind köttet med bindsnöre. Lägg tilbaka grönsakernalöken och rotfukterna och låt få ett uppkok, Lägg i köttet och låt sjuda tills du får en bra kärntemp, jag föredrar 56 grader. Lägg upp på tallrik och strö över den hackade persiljan och lite flingsalt på köttet.
Vill man tillaga vid bordet så slå i buljongen och grönsakerna i en fonduegryta.och låt koka upp på spisen, lyft över till brännaren och så kan var och en tillaga sin köttbit med snöret hängande över kanten. Vill man så kan man servera med en klick basilikacrème fraiche men jag föredrar den som den är.
 
 

Kommentera inlägget här :