Fredagsmys med grillspett & ostar

 
Idag har jag haft demo på våra korvar från Tärnaby fjälldeli på ICA Supermarket i Storuman och de gjorde succé.
Nu blir det grillspett med ugnsrostad mandelpotatis, rödvinsglaserad rödlök, tomatsallad, aioli och lite goda ostar.
 
Receptet är för 4 personer
 
Grillspett
600g innanlår av nöt
1/2dl olivolja
2st rivna vitlöksklyftor
Salt peppar
 
Lågtempa köttet kvar i vacpåsen i ugnen på 50 grader i 12 timmar. Ta ut och skär i lagom bitar för grillspetten. Blötlägg träspetten i 1 timme före så brinner de inte upp när du grillar. krydda köttet med salt och peppar, trä upp bitarna på spetten. Mixa olivolja och vitlöken i en blender. Grilla köttet tills du får en kärntemperaturen på 54 grader på direkt värme. Lägg upp på en tallrik pensla med oljan och låt vila några minuter.
 
Rödvinsbrässerad rödlök
12st röda steklökar skalade och klyftade
1dl rödvin
1msk balsamicovinäger
30g smör
Salt
Peppar
 
Fräs löken mjuk i smöret utan ta färg. Slå på vinet, vinäger och låt bräsera tills vinet kokt in. Smaka av med salt och peppar.
 
Ugnsrostad mandelpotatis 
800g halverade mandelpotatis
1/2dl olivolja
Salt
Grovmalen svartpeppar
 

Aioli
4st äggulor
4dl olja (vanlig eller olivolja)
4st finhackade vitlöksklyftor
saften från en halv citron
1tsk Dijonsenap
Salt och peppar från kvarn

Gör så här:

Vispa ihop äggulorna, vitlöken senapen och citronsaften i en bunke tillsätt oljan i en tunn stråle under ständig vispning. Smaka av med salt och peppar .Obs blir såsen för tjock så späd den med lite vatten.

 

Kommentera inlägget här :