Ugnsbakad hel kyckling med rostad fänkålsragu

 
 
 
 
En kycklingrätt som är vansinnigt god och som smakmässigt gör att man hamnar i Frankrike, mycket färska grönsaker som gosas ihop med kryddor och färska örter till en smakrik ragu.
 
receptet är för 4 personer
 
Ugnsbakad kyckling
1st hel färsk kyckling
2st vitlöksklyftor
Saften från 1st citron
2msk färska timjansblad
2msk fänkålsdill
½st röd chili
1st strimlad vårlök
½dl olivolja
 
Lägg alla ingredienser föruotm kycklingen i en mortel. Mortla till en slät marinad, alternativt mixa.
Skär kycklingen igenom ryggen och vik ut. pensla med marinaden rikligt på båda sidorna och krydda med salt och svartpeppar. Lägg kycklingen på en plåt och grilla den i ugnen på 175 grader tills du får en temperatur på 75 grader invid benen.
 
Rostad fänkålsragu
1st stor  strimlad färsk fänkål
6st hackade vitlöksklyftor
1dl skalade mandlar
6st skivade potatisar
3msk hackad färsk timjan
2st skalade morötter skurna i stavar
1dl halverade blandade oliver
10st halverade cocktailtomater
1st knivudd cayennepeppar
½dl olivolja
2tsk flingsalt
1tsk svartpeppar
 
Lägg alla ingredienser förutom tomat och oliver på en plåt, rippla över oljan och krydda med caynnepeppar, salt, svartpeppar och blanda väl. Rosta i ugnen på 225 grader i 15 minuter. Ta ut och tillsätt oliverna och tomaterna. Rosta ytterligare i 10 minuter på 200 grader.
 
Servera med brynt timjan och vitlökssmör.
 
 
 
 

Kommentarer :

#1: Anna-Lena

Som alla dina recept så verkar det vansinnigt gott! Undrar två saker: Ungefär hur lång tid tar kycklingen i ugnen? Antar du gjort den först och hållit varm medan fänkålsragun var i ugnen.
Sen på bilden av fänkålsragun ser det ut att vara blomkål också - hur mycket?

Svar: Hej och tack så mycket.Ca 40 minuter. Jo jag varmhöll kycklingen i folie.
Jag hade lite rester kvar av blomkål som fick åka med, men det är inte så viktigt.
Jimmie Lannér

skriven

Kommentera inlägget här :