Konditorns Äppelpaj

 
 
Vi hade lite äpplen kvar i en skål på bordet som började se lite vissna ut så det fick bli en äppelpaj med mandelmassa och annat gott som fyllning.

Mördeg
200 g vetemjöl
150 g smör, rumsvarmt
80 g florsocker
1 äggula
en nypa salt

Blanda allt i matberedare så kort tid som möjligt till en smidig deg. Låt vila i kyl, gärna över natten. Kavla till cirka 3 mm och fodra en pajform, ca 22 cm i diameter. Det är lättast att jobba med degen om den är kall. Spara lite deg till att göra ett lock.

Äpplen i Rom
250 g äppelbitar 
10 g smör
10 g råsocker
2 msk västindisk rom


Stek äppeltärningarna gyllenbruna i smör och socker. Häll på rommen och låt koka in så att pannan blir torr, men inte så att äpplena blir alltför mjuka.
Vill du hoppa över det här steget går det fint att använda äppebitarna precis som de är i pajen.

Mandelfyllning
80 g mandelmassa
80 g mandelmjöl
50 g socker
30 g farinsocker
60 g smör, rumsvarmt
3 ägg
40 g hackad mandel
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk malen kanel
50 g vetemjöl eller potatismjöl

Blanda först mandelmassa, mandelmjöl, socker och farinsocker i en hushållsassistent med vinge så att det blir mjukt, tillsätt smöret och mixa till jämn massa. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda bakpulver, kanel, hackad mandel och mjöl i en separatskål och tillsätt allra sist.

Häll fyllningen i pajskalet och tryck ner äppelbitarna. Ta resten av mördegen och gör ett lock av valfritt utseende.Pensla med uppvispat ägg och strö kanel och råsocker över. Baka pajen i 210°C i 30-40 minuter och låt den svalna innan du skär upp.

Servera med glass eller hemkokt vaniljsås.

 

Kommentera inlägget här :