Gotländska Skarpskyttar

 
 
 
 
 
Kommer ni ihåg dom här bakelserna ? För min del är det ett minne från 70-80 talet när man gick på fik och glufsade i sej en sån, galet goda och jag tror att vi kallade dom för glasstrut eller glassbakelse vilket visade sej vara helt fel, Gotländska skarpskyttar är det rätta namnet och man kan hitta dom i kokböcker från så tidigt som 1911. Strutarna gjorde jag själv av ett tjockare papper som sen lindats med bakplåtspapper, skarpskytterör eller blekrör som det hette på den tiden finns inte med min vetskap att få tag i nå mer, kanske kan man hitta dom på loppisar eller antikaffärer eller på någon äldre restaurang i bortglömda gömmor.
Vi gjorde smördegen själva men det går lika bra med färdigköpt, man sparar en massa tid med färdig produkt men vill man göra det på gammeldags vis så gör man smördegen själv.
 

Skarpskyttar smördeg

ugnsvärme 200-250 grader, ca:10 min

Smördeg:

drygt 4 dl (250 g) vetemjöl
1 ¼ dl vatten
2 tsk ättika
200 g smör

Häll mjölet i en bunke, tillsätt vattnet och ättikan. Lägg i en fjärdedels av smöret och arbeta alltsammans till en smidig deg. Forma den till en boll och skär ett djupt kryss i degen. Låt den vila i 15 minuter. Platta ut degen och lägg på resten av smöret. Vik upp degens hörn mot varandra som ett kuvert. Kavla ut degen lätt med kaveln till en rektangulaär 1 ½ cm tjock kaka och vik den i 4 delar. Låt via 15 minuter och upprepa denna kavling och vikning 2 gånger.

Kavla ut degen ganska tunnt och sporra ut långa remsor och linda runt stadiga pappersstrutar. Börja med att linda degen vid spetsen och låt den ena remsan ligga lite ovanpå den föregånende. Pensla strutens ena sida – den som man vill ha uppåt – med ägg och strö på hackad mandel blandat med socker

Lägg strutarna glest och grädda i 200-250 grader (beroende på ugn) tills de fått vacker guldgul färg ca:10 min.

Låt bakelserna svalna och drag sedan ut pappersstrutarna. Fyll med gräddvaniljkräm.

Vaniljkräm

vaniljstång
5 dl mjölk, 3%
1,5 dl strösocker
ekologiska äggulor
0,75 dl maizena
50 g mjukt smör
 
Dela din vaniljstång på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.
Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort vaniljkrämen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål.
Tillsätt smöret, låt smälta och kyl vaniljkrämen i isbad eller kyl. Rör då och då i såsen så att det inte bildas skinn.
 
Vispa grädde väldigt tjockt och blanda lika delar vaniljkräm och grädde, fyll skarpskyttarna med en spritspåse och pudra över med florsocker.
 

 

Kommentarer :

#1: Jag är inte dum i huvudet! Jag har Aspergers syndrom!

gud va gott de såg ut

skriven
#2: My Little Crafty Life

Åh det där såg ju smaskigt ut!

skriven

Kommentera inlägget här :