Delikatesser

 
 
 
 
 
Jag hittade ett 30 år gammalt recept i min handskrivna bok med recept som jag hade glömt bort, jag fick receptet av en tant som jobbade och bakade på gamla Café Lyktan i Kalix. Vi var jämt där och fikade och favoritfikat var just dessa, hon kallade dom för Delikatesser men googlar man Delikatesser så finns det inget sånt i "Bak & Kak världen" så det kanske var nåt eget hittepå eller så finns fikabrödet under ett annat namn där ute i Sverige.
Supergoda och verkligen en favorit än idag.
//Gilla.
 
 
Kakdeg 
200 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
9 dl mjöl
5 tsk bakpulver
2 ägg
6 msk mjölk
2 tsk kardemumma
 
Blanda till en smidig deg som inte är klibbig, tillsätt mera mjöl om den klibbar. Låt vila i kylen minst en timme.
Dela degen i tre bitar som rullas ut till tre längder.
Lägg längderna i en smörad rektangulär bakform och tryck ut degen jämt eller på en bakpappersklädd plåt.
Grädda i 175 grader, ca 15-20 min.
Dela längderna direkt från ugnen, låt svalna helt.
 
Smörkräm
200 g rumsvarmt smör
3dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
3dl marsankräm
1tsk kardemumma
Vispa till en slät smörkräm.
 
Fördela smörkrämen på underdelen av svalnade längderna, lägg på kaköverdelen.
Man får vara försiktig, för kakan är mör och går lätt sönder.
Skär längderna i sneda kakor.
Pudra över florsocker vid servering.

Kommentarer :

#1: NORRSKEN EMMA

gu va gott gotti gott gott =)

ha en fin onsdag

skriven
#2: MINIMALISTA

Tack för tipset! Har aldrig sett något liknande bakverk. :)

skriven
#3: Mirre Sweetwords

Oh så gott

skriven
#4: Marja-Liisa

Kan man byta mjölet till mandelmjöl och sockret till sukrin?

Svar: Vet inte, har inte provat.....
Jimmie Lannér

skriven

Kommentera inlägget här :