Fantastiskt goda Fajitas inlindade i ett hembakat tortillabröd med Guacamole och en röd sås med spiskummin som sätter den där sista smaken av en riktigt god tex-mex rätt.
Vetetortillas
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
Ca 2 dl kallt vatten
2 msk olivolja
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
Ca 2 dl kallt vatten
2 msk olivolja
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke eller matberedare.
Tillsätt vatten och olja samt blanda ihop till en deg. Tillsätt ev. lite mer vatten så att degen är fast men ändå klibbar i kanten och mjuk nog att knåda ut till platta tortillas.
Låt stå i kylen i 30 minuter.
Dela degen i tolv bitar och forma till bollar.
Platta ut bullarna och kavla dem till tunna tortillas ca 15-20 cm i diameter. Eller använd en tortillapress.
Sätt på en eller flera stekpannor. När de är varma (lite över medelvärme) så gräddar du varje vetetortilla en minut på varje sida. Låt dem svalna mellan en eller två kökshanddukar.
Tillsätt vatten och olja samt blanda ihop till en deg. Tillsätt ev. lite mer vatten så att degen är fast men ändå klibbar i kanten och mjuk nog att knåda ut till platta tortillas.
Låt stå i kylen i 30 minuter.
Dela degen i tolv bitar och forma till bollar.
Platta ut bullarna och kavla dem till tunna tortillas ca 15-20 cm i diameter. Eller använd en tortillapress.
Sätt på en eller flera stekpannor. När de är varma (lite över medelvärme) så gräddar du varje vetetortilla en minut på varje sida. Låt dem svalna mellan en eller två kökshanddukar.
Guacamole
1/2 röd chilipeppar
1 vitklöksklyfta
2 stora eller 4 små avokado
1 tomat
1/2 röd chilipeppar
1 vitklöksklyfta
2 stora eller 4 små avokado
1 tomat
1 msk creme fraiche
1/2 liten gul lök
1 tsk koriander
saften av en halv lime
salt
Kärna ur och strimla chilipeppar och mosa den med vitlöken och en matsked vatten eller två.
Mosa avokado och blanda med vitlöken och chilepeppar.
Skala, kärna ur och finhacka tomaten. Finhacka löken i en matberedare. Blanda alla ingredienser i guacamolen med limesaften.
Salta efter smak.
1/2 liten gul lök
1 tsk koriander
saften av en halv lime
salt
Kärna ur och strimla chilipeppar och mosa den med vitlöken och en matsked vatten eller två.
Mosa avokado och blanda med vitlöken och chilepeppar.
Skala, kärna ur och finhacka tomaten. Finhacka löken i en matberedare. Blanda alla ingredienser i guacamolen med limesaften.
Salta efter smak.
Röd sås
1pkt krossade tomater
1tsk salt
1tsk spiskummin
1tsk sriracha
1msk rapsolja
1msk vitvinsvinäger
1msk soya
1msk tomatpuré
1/4 gul lök
1st vitlöksklyfta
2-3 drag med svartpepparkvarnen
Lägg allt i en mixer och mixa till en sås.
Kryddblandning till köttet
1msk spiskummin
1msk fänkålsfrön
1msk hel svartpeppar
1msk korianderfrön
1msk chliflakes
2tsk råsocker
Mortla eller kör allt i en kryddmixer
600g strimlad lövbiff (man kan även ta kyckling eller annat kött)
Lägg köttstrimlorna i en plastpåse, häll över kryddblandningen, knyt påsen och blanda väl. Låt stå i 1 timme. Hetta upp en stekpanna med rapsolja, fräs köttet hastigt i 1 minut. Tillsätt 1st skivad gul lök, 1st finstrimlad grön paprika och fräs ett par minuter under ständig omrörning. Tillsätt saften från 1st citron och rör om. Ta bort från värmen.
Hade aldrig ens reflekterat över att man kan göra egna tortillabröd innan en dansk vän sa att hon aldrig ätit köpta tortillas. Har velat prova sedan dess så tack för receptet! Måste testa.
skriven