Älgfilé med rösti och rödvinssås

 
En bra och lagomt lyxig & enkel maträtt en Lördag, man vill ju inte stå alldeles för länge vid spisen när man äntligen får koppla av en helg, sanslöst gott med ett glas vin och tända ljus :)
 
Älgfilé
600g hel bit av älgfilé eller oxfilé
Salt
Svartpeppar 
Smör
 
Kydda filén med salt och peppar. Bryn i stekpanna runt om med smör. Stek klart i ugnen på 140 grader tills du får en kärntemperatur på 54 grader, ta ut och låt vila 3 minuter. Skiva upp och servera.
 
Rösti
800g skalad fast potatis
1st gul lök
70g smör
2msk matolja
Salt
Grovmalen svartpeppar

Riv potatisarna och löken på ett rivjärn. Blanda med salt och peppar. Smält smör och 2 matskedar matolja i en non stick stekpanna eller gjutjärnspanna. När smöret slutat bubbla och börjar skifta färg lägger man i potitis och lökblandningen och platta till potatiskakan med stekspaden. Stek vidare på svag värme, cirka 5 minuter, tills kakan fått guldbrun färg. Skaka pannan då och då så att potatiskakan inte fastnar. Täck potatiskakan med en platt tallrik, ett lock eller ett fat, som är lite större än stekpannan och vänd röstin och låt röstin glida ner i pannan. Stek även den andra sidan guldbrun.

Rödvinssås
4dl rödvin av kraftigare sort
4dl vatten
20g bacon
1msk färsk timjan
3msk oxfond 
30g fintärnad morot
3msk fintärnad schalottenlök
1msk olja
50g smör
s/p

Fräs bacon, lök, morot och timjan i olja i en panna. Slå på vatten, vin och fond låt reducera till hälften. Sila av såsen till en ny kastrull. Montera ner smöret och smaka av med salt och peppar. Red eventuellt med maizena.

Sparris
Lägg sparris, 1msk smör, lite salt och några droppar citron i en påse och vakuumförpacka. Sous vida i 85-gradigt vatten 15min.

 

Kommentarer :

#1: Joanna-livet med Aspergers syndrom och Bipolär sjukdom

Så gott

skriven

Kommentera inlägget här :