Oxfilé med tryffel & balsamicoreduktion och Pommes Anna

 
 
Här kommer ytterliggare ett förslag på en enkel god och lyxig varmrätt till nyår.
Receptet är för 2 personer.
 
Oxfilén
2x180g oxfilé
Salt 
Svartpeppar
2msk smör 
1msk olja
 
Krydda filéerna med salt och peppar runt om. Bryn i smör och olja tills köttet fått en fin färg, stek klart i ugnen på 180 grader tills köttet har en kärntemperatur på 54 grader. Ta ut och låt vila 3 minuter.
 
Pommes Anna
400g tunnskivad potatis
50g smält smör
Salt
Svart peppar
 
Skölj potatisen och låt rinna av väll på ett hushållspapper, Pensla en gjutjärnspanna med smör runt om, lägg potatisen i cirklar lite om låt, pensla med smöret, strö lite salt och peppar mellan varje lager. Baka av i ugnen på 175 grader ca 45 minuter eller tills potatisen känns mjuk. Börja det brännas på ovansidan så täck med aluminiumfolie.
 
Tryffel & balsamicoreduktion
3msk balsamico
1dl rött vin
1msk reducerad kalvfond
3st droppar svart tryffelolja
1½msk socker
30g smör
Salt
Svartpeppar
 
Smält sockert i en kastrull på låg värme, häll på balsamicon och rör om hela tiden så inte sockret krisatliseras, häll på rödvinet och fonden. Låt reduceras till hälften och tillsätt tryffeloljan och smöret smaka av med salt och peppar.
 
Rotfrukts & svampgateau
2msk tärnad morot
2msk tärnad rotselleri
2msk tärnad palsternacka
2msk tärnad Karl Johansavamp
2msk tärnade campinjoner
2msk tunnskivad salladslök
Salt
Svartpeppar
3msk smör
1msk rapsolja
 
Torrstek svampen i en stekpanna på medelvärmen tills all vätska har farit ut. Lägg i smöret och oljan och låt smöret smälta, lägg i rotfrukterna och fräs sakta tills rotfrukterna är mjuka, tillsätt salladslöken och fräs ytterliggare en minut. Smaka av med salt och peppar. Pressa fräset hårt i en rektangulär eller rund form på ett hushållspapper, när det inte rinnner ut mer fett är det bara att lägga på en tallrik.
 
Servera med baconlindad sparris och friterad purjolök.
 

Kommentera inlägget här :