Wontons i het Chili & Sichuansås

 
Den här rätten ska man bara göra om man gillar riktigt het mat annars blir det nog oätbart för den känslige, men
för oss som älskar het mat så var den här rätten gudomligt god.
 
Fyllning
½kg färs (fläsk el. kyckling)
2tsk salt
1msk socker
1tsk malen vitpeppar
40g vårlök
2st mosade vitlöksklyftor
2tsk risvinäger
 
Blanda allt och fräs färdigt i stekpanna.
 
Sås
8st torkade mortlade chilis
2tsk sichuanpeppar
1tsk sesamolja
1dl veg. olja
3msk risvinäger
1msk balsamico
2msk ljus soya
1msk socker
1msk mosad vitlök
1msk rostade sesamfrön
 
Mortla chilin och sechuanpepparen lite grovt, rosta i stekjärn i lite matolja tills chilin mörknar lite, häll på sesamoljan och dra av från värmen.
Blanda de övriga ingredienserna i en skål, häll på chilifräset och blanda runt.
 
Garnering
1dl grovhackade jordnötter
1dl grovskuren färsk koriander
 
Degen
5dl vetemjöl
2½dl kokande vatten
 
Rör ner mjölet i vattnet. Knåda kraftigt i 5 minuter, klä in med plastfolie och låt vila i 30 minuter.
Gör små bollar på 20g styck, tryck ut och kavla till platta rundlar. Lägg fyllning i mitten och vik ihop.
 
Koka wontons i vatten i 4 minuter.
Låt rinna av och häll såsen över, blanda försiktigt. 
Lägg upp och toppa med jordnötter och koriander.
 

Kommentera inlägget här :