Kanelgifflar

 
Jösses som det snöar här i fjällen just nu, det bara fullständigt öser ner och man ser inte många meter framför sej, på det så blåser det ganska hårt och strömmen kommer och far hela tiden. Värmen i våran bostad går helt på el så man håller tummarna för att det inte ska bli några längre elavbrott...brrr, så kallt det skulle kunna bli :(
 
I snöstormen så bjuder vi på lite kanelgifflar och en kopp kaffe ;)
 
75 gram smör
2.5 dl mjölk
25 gram jäst
1 krm salt
0.5 dl socker
1 tsk kardemumma
8 dl vetemjöl

Fyllning
50 gram smör
2 msk socker
3 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker

Pensling
1 st uppvispat ägg
 
Pärlsocker
 
Smält smöret, blanda i mjölken och värm till fingervarmt.
Smula sönder jästen i en bunke. Häll över degspadet och rör tills jästen smälter.
Tillsätt socker, salt, kardemumma och mjöl. Blanda ihop till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Blanda ihop ingredienserna till fyllningen.
Knåda degen och dela den i fyra delar. Kavla ut varje del till tunna runda kakor. Dela varje kaka tvärsöver till trekanter.
Lägg en klick av fyllningen på den breda delen av trekanterna. Rulla ihop och vänd gifflarna så att spetsen ligger nederst. Böj till dem lite. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter.
 
 

Kommentarer :

#1: Jag är inte dum i huvudet! Jag har Aspergers syndrom!

Gud va gott

skriven

Kommentera inlägget här :