Mandeltårta med rabarber och jordgubbar

 
Den här mandeltårtan är rena rama dessertdrömmen med supertrion rabarber, fläder och jordgubbar. Dessutom är den glutenfri och lätt att göra, mandelmjölet är en botten som ger en mazarinliknande smak, gott och somrigt till middagsbordet eller kafferepet !
 
Tårtbotten
3 äggvitor
2 1/2 dl mandelmjöl
1 dl strösocker
 
Garnering
2 dl vispgrädde
3 msk konc flädersaft
1/2 l färska jordgubbar
myntablad

Vaniljkokt rabarber
350 g rabarberstjälkar
1/2 vaniljstång
2 dl strösocker
2 dl vatten
2 msk färskpressad citronjuice
 
Sätt ugnen på 175°C.
Vispa äggvitorna till ett vitt fluffigt skum med elvisp. Vänd försiktigt ner mandelmjöl och socker. Häll smeten i en smord avlång form, ca 12x30 cm (eller rund, ca 24 cm i diameter). Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter.

Vaniljkokt rabarber
Ansa rabarbern och skär i ca 3 cm stora bitar. Dela vaniljstången längs med och skrapa ut fröna.
Lägg vaniljstång, frön, socker, vatten och citronjuice i en kastrull. Låt koka upp. Sänk värmen och lägg i rabarbern. Låt sjuda på svag värme 3 minuter, tills den mjuknar. Ta från värmen och låt svalna i lagen.
Har man späda rabarberstjälkar så kan det räcka med 1 minut, håll koll så det inte blir sylt.

Vispa grädden och blanda med flädersaften. Skär jordgubbarna i mindre bitar. Lyft upp rabarbern ur lagen och låt rinna av.
Lägg på rabarbern och bred på grädden.
Toppa med jordgubbarna, dekorera med några myntablad eller citronmelissblad.
 

Kommentera inlägget här :