Solotto med tomat & vitlökssauterad hummer

 
Jodå, den här "ris"otton är alltså helt gjord på solroskärnor, inte ett riskorn så långt ögat kan nå och det går alldeles utmärkt att göra på det här viset och skippa riset som dessutom egentligen är väldigt näringsfattigt kontra solroskärnor som är fulla av nyttigheter. Genom att mixa en del av fröna med vätska som man gör i det här receptet gör att man sedan får till den där krämigheten som finns i otton gjorda på ris.
Anyway, ris eller inte, det här är nog den godaste otton vi har någonsin ätit !
 
6 port
9 dl solroskärnor
1,5 dl grädde
1,5 dl riven parmesan
2 msk olivolja
½ gul lök finhackad
4 st vitlöksklyftor finhackade
2 msk fryst basilika
4,5 dl hönsbuljong el. 4,5 dl vatten+1½ msk koncentrerad kycklingfond
2 msk vitt vin
15g torkad blötlagd och hackad Karl-Johansvamp
2 msk smör
s/p
 
Häll solroskärnorna i en gryta med vatten så det täcker med råge, låt koka under lock i 50-55 minuter. Obs. inget salt!
Sila solroskärnorna och spara avkoket, lägg 2,25 dl av de kokta kärnorna i en mixer med 2,25 dl avkok och 1,5 dl grädde samt parmesanen, mixa till en slät fin pasta, resten av avkoket slängs.
 
Stek i en gryta med 2 msk olivolja och 2 msk smör löken, vitlöken och basilikan tills löken är genomskinlig, får inte ta färg. Pressa ut vattnet från svampen och lägg den i lökfräset, låt fräsa ytterligare 2 minuter.
Tillsätt solroskärnorna och låt puttra en minut, slå på hönsbuljongen och vinet och låt nu småkoka tills det mesta av vätskan har reducerats, ungefär 15-20 minuter.
Avsluta med att tillsätta solrosmixet och låt småputtra i ytterligare 5 minuter.
Smaka av med salt & peppar.
 
Tillagning av Hummern
3 st frysta Hummrar
1 st finhackad bananschalottenlök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 msk fryst basilika
3 msk olivolja
3 msk smör
3 st urkärnade fintärnade tomater
saften från en citron
s/p
 
Tina Hummern och plocka ur köttet från både stjärt och klor, skär i mindre bitar.
Hetta upp en stekpanna till medelvärme med olivolja och smör, när smöret har tystnat så lägg i lök & vitlök, fräs tills den blir genomskinlig den får inte ta färg.
Tillsätt basilikan och fräs i en minut, häll i citronsaften och dra pannan från plattan, lägg i tomat & hummerköttet, vänd runt försiktigt men ordentligt, smaka av med salt & peppar.
  

Kommentarer :

#1: Jag är inte dum i huvudet! Jag har Aspergers syndrom!

så gott

skriven
#2: Emma

Tack för receptet! Mycket bra!

skriven

Kommentera inlägget här :