Kåldolmar med gräddsås och lingon

 
 
 
1st vitkålshuvud
500g blandfärs
1st ägg
1dl vispgrädde
1+1dl kokspad från vitkålen
3msk finhackad lök
6g salt
1krm malen svartpeppar
Smör att steka med
 
Skär ut roten på vitkålen och lägg huvudet i kokande vatten. Koka bladen mjuka och plocka bort alteftersom de lossnar. Du behöver 10 blad. Spara 1+1dl av kokspadet till färsen och deglaseringen av pannan (urkokning) och låt svalna.
Stek löken mjuk i smör utan att den tar färg och låt svalna. Blanda färs, lök, ägg, grädde, 1dl kokspad, salt och peppar i en bunke till en smidig smet. Fördela färsen på bladen, vik in kanterna och rulla till dolmar. 
Bryn runt om i smör och lägg i en smörad ugnsfast form. Koka ur stekpannan med kokspadet och häll över dolmarna. Rippla över honung och stek i ugnen på 200 grader i ca 25 minuter, börjar dom att få färg för fort så täck med folie.
 
Gräddsåsen
Koka 3dl grädde med 3msk oxfond och 1msk lingon . Smaka av med salt och peppar och montera i 30g smör.
 
Servera med rårörda lingon.
 
'

Kommentarer :

#1: Petra Gashi

Någon gång måste jag ju smaka på svenska kåldolmar. Har bara provat balkans verision. Vilket ju är riktigt gott. ;)

Svar: Balkan lät spännande, du har möjligtvis inte recept på dom !? :)
Jimmie Lannér

skriven
#2: Petra Gashi

Tja... Alla gör säkert lite olika där. Och har aldrig stött på nå recept utan man lär sig från de äldre typ. Finns säkert men... Min man är från kosovo och typ så här har jag snappat upp i hans släkt.
Surkål (de har ju egen som står i saltkar annars kokt kålhuvud som du skrev med lite vinäger och salt.)
Blanda köttfärs med okokt ris. Krydda med salt, paprika och svartpeppar. Sen kör ju de alltid på vegeta (typ allroundkrydda, inget jag använder) :)
Rulla in köttfärsen i bladen.
Lägg i kastrull. Vatten, olja, buljong och samma kryddor på. Låt koka flera timmar, typ hela dagen, tills de är riktigt mjuka.
Ät med bröd. :) och drick yoghurt till. ;)

Svar: Tack så väldans mycket, det här måste vi prova vid tillfälle men tror att vi hoppar över yougurten (haha) fast bröd till låter ljuvligt :) TACK !
Jimmie Lannér

skriven

Kommentera inlägget här :