Hösten är här och den för med sej nyskördade grönsaker i mängder på butikshyllorna så nu är det bara att frossa i allt det färska. Här kommer ett recept med Kronärtskocka fylld med en smakrik persiljecrust som med fördel avnjuts tillsammans med ett glas fylligt vitt vin.
2st kronärtskockor
2 skivor vitt bröd
1+1 msk olivolja
2dl färsk persilja (hackat mått)
4 msk smör rumsvarmt
½ tsk brunt socker
2 skivor vitt bröd
1+1 msk olivolja
2dl färsk persilja (hackat mått)
4 msk smör rumsvarmt
½ tsk brunt socker
1tsk persillade
1 ½ tsk havsalt (eller vanligt salt)
¼ tsk vitpeppar nymalt
1½ tsk honung Dijon senap
1 citron saften och zesten
2 vitlöksklyftor
2msk riven parmesan
1 ½ tsk havsalt (eller vanligt salt)
¼ tsk vitpeppar nymalt
1½ tsk honung Dijon senap
1 citron saften och zesten
2 vitlöksklyftor
2msk riven parmesan
Börja med att bryta eller vrida bort den kraftiga stjälken intill bottnen på kronärtskockorna, se till så att det mesta av de grova fibertrådarna följer med. Det går att skära av stjälken, men då blir fibrerna kvar. Klipp av de vassa bladspetsarna och skölj skockorna väl. Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull, vattnet ska precis täcka dom. Låt sedan sjuda. Stora skockor är klara efter mellan 40 och 50 minuter. Lyft upp kronärtskockorna ur kastrullen, använd hålslev. Lägg skockorna upp och ned i ett durkslag och låt rinna av.
FyllningenRosta brödet i en stekpanna med en matsked olivolja, för över till en mixer tillsammans med persiljan, smöret, socker, salt, peppar, persillade, senap, vitlök, citronzest och parmesan, mixa till en smulig massa.
Sätt ugnen på 250 grader.
Halvera skockorna och lägg dom på ett ugnsfast fat, drizzla över saften från citronen och fördela fyllningen jämt, pressa till lite grann så fyllningen fastnar, avsluta med att hälla över med resterande olivolja, griljera i ugnen i 15-20 minuter eller tills de har fått en fin grillyta.