Whiskeymarinerat kött med Whiskeysenapssås

 
 
 
Whiskeymarinerat nötkött med en Whiskeysås och ett mos gjort på potatis och kålrot, serverat med en grönsaks- & svampragú. Gott gott gott!
 
2 port.
Marinaden
1msk flytande honung
1dl whiskey
 
300g kött på bit av ex. rostas, oxfilé el. biff.
salt & peppar
 
Salta & peppra köttet och lägg i en påse, häll i whiskeymarinaden, marinera under tiden som det övriga tillagas.
 
Svamp-&grönsaksragú
2dl skivade champinjoner
1dl tärnad stjälkselleri
1dl strimlad schalottenlök
1dl tärnad zuccini
2st skivade salladslökar
1dl färsk oregano
2dl halverade körsbärstomater
3msk olivolja och 30g smör
s/p
 
Börja med att torrsteka champinjonerna i ett stekjärn, när vätskan har förångats från svampen så lägg i oljan och smöret. Lägg i resten förutom oregano och tomater, fräs 4-5 minuter. Tillsätt tomater och oregano och smaka av salt & peppar.
 
Ta ut köttet från påsen och torka av med lite papper, spara marinaden till senare.
Bryn köttet runtom, lägg i ett ugnssäkert fat och låt gå på 125 grader tills köttet får en kärntemp på 54 grader.
Ta ut och linda in i aluminiumfolie för att vila.
 
Whiskeysås
marinaden från köttet
1½dl grädde
½msk grov senap
1msk whiskey
saften från en halv citron
s/p
 
Slå marinaden i stekpannan och låt koka upp, häll i senap och grädde, smaka av med salt & peppar.
Låt koka upp och sjud i 2 minuter, ta bort från värmen, häll i citronjuicen och resterande matsked whiskey.
 
Potatis-& kålrotsmos
350g potatis
350g kålrot
75g smör
1dl mjölk
muskotnöt
s/p
 
Koka potatis och kålrot med salt till det är riktigt mjuka, ta bort från värmen, lägg i smör, mjölk och några drag av muskotnöten, vispa med elvisp och smaka av med salt & peppar.
 
 
 
 
 

Kommentera inlägget här :