Helstekt oxfilé på Nyår

 
Bloggen har legat nere under Juldagarna p.g.a av misstag från Blogg.se. Eftersom det inte är den första gången det har hänt (säkert inte den sista heller) och vi tappar besökare i massor så kommer vi att flytta till någon annan adress så småningom men då meddelar vi det och lämnar den nya adressen med länk här.
 
God Jul och Gott nytt år på er alla trogna följare!
 
Nyår är nog den dagen på året då det säljs mest oxfilé för det känns lite lyxigt. Oxfilé kan bli magiskt bra men även torr och tråkigt. Använd en digital termometer så kan ni styra slutresultatet perfekt.
Jag gör så här för att få det bästa resultatet. Krydda filéen runt om med salt & svartpeppar och bryn runt om i smör tills du får en fin färg, sätt ugnen på 130 grader och stek klart till du får en kärntemperatur på 48 grader, Kläd in filén med aluminiumfolie och låt vila 20 minuter.
 
receptet är för 4 personer
 
Fransk potatisgratäng

ca:800g potatis 

2 msk smör till formen

2 klyftor vitlök

1 tsk salt

1dl strimmlad purjolök

1msk franska örtor

ca 4 dl vispgrädde

ca 2 dl mjölk, röd standard

1 krm vitpeppar

1 dl riven lagrad ost (valfritt)

 

Sätt ugnen på 200 grader, skala potatisen.
Skiva potatisen i ca 3 mm tjocka skivor (matberedare eller mandolin går snabbast) Nu kan du göra på två vis: Snabbast är att koka upp mjölk, grädde, salt, vitpeppar purjolök och vitlök i en kastrull och hälla över potatisskivorna som du lagt i en form smord med smör. Då gräddar du klart potatisgratängen på ungefär 35 minuter i ugnen.
Om du har mer tid så kan du lägga potatisskivor i en stor skål och pressa i vitlök & purjolök samt tillsätta salt och vitpeppar. Lägg potatisen i form smord med smör. Tryck ut så att ytan blir jämn. Häll på mjölk och grädde så att det täcker potatisen.Sätt in formen i ugnen i 45 minuter. Täck ev. över med lite folie, om gratängen bränns på toppen, ta ev. ut potatisgratängen och strö över osten tio minuter innan gratängen är klar om du vill ha ost på.

 

Timjansdoftande rödvinssky

4dl rödvin av kraftigare sort
4dl vatten
20g bacon
1msk färsk timjan
3msk oxfond med rödvin 
30g fintärnad morot
3msk fintärnad schalottenlök
1msk olja
50g smör
s/p

Fräs bacon, lök, morot och timjan i olja i en panna. Slå på vatten, vin och fond låt reducera till hälften. Sila av såsen till en ny kastrull. Montera ner smöret och smaka av med salt och peppar. Red eventuellt med maizena.

Kommentera inlägget här :