Hummerbearnaise till Alla Hjärtans dag

Ska ni bjuda er älskade på middag imorgon ?
Då har vi ett förslag på en romantisk sås som som passar till kött, fisk eller kyckling, oslagbart god och lite lyxig.
Vi serverade den med en stekt köttbit och trippelfriterade potatisklyftor samt en enkel grönsallad på sidan om.
Recept på trippelfritterad potatis finns längre ner på sidan.
 
 
Hummerbearnaise
1st kokt hummer
2,5dl skirat smör
1st skivad schalottenlök + 2msk hackad
2st hackade vitlöksklyftor
1st torkad hackad chili 
½tsk paprikapulver
½dl vitvinsvinäger
1msk hackad kapris
2st äggulor
1msk färskpressad citronsaft
1msk vatten
1msk hackad dragon
 
Plocka ut köttet från klorna och stjärten, skär i småbitar, krossa sedan skalet på hummern med en köttklubba el. liknande.
Smält halva mängden smör i en panna på medelvärme och tillsätt den skivade löken, vitlök och chili, fräs mjuka utan att det tar färg.
Tillsätt hummerskalen och fräs i 5 minuter, sänk värmen och tillsätt resten av smöret lite åt gången, lägg i paprikapulvret och rör runt, sila sen över i en skål och täck med plastfilm, låt svalna.
Blanda lök, vinäger och kapris i en panna och koka tills vätskan reducerats.
Vispa äggula, citron och vatten i en skål över vattenbad tills det tjocknat som en kräm, ta bort från värmen och vispa i hummersmöret lite i taget, rör ner lökröran och hummerbitarna.
 
 
Trippelfriterad Potatis
 
800g klyftad potatis
ca:1,5 L olja
 
Frittera första omgången i en olja som fått komma upp i 85 grader, koka tills kärnan på potatisen har blivit mjuk.
Ta opp och låt rinna av något, lägg gärna på en ugnsplåt och sprid ut dom, sätt in i frysen ca:40min. 
Höj värmen på oljan till 130 grader, frittera potatisen i omgång 2 i 15 minuter.
Ta upp och låt rinna av och svalna.
Frittera 3:e omgången med en temperatur på oljan av 180 grader och nu fritterar man tills potatisen blir frasig och gyllene. Ta upp och låt rinna av ordentligt, gärna på hushållspapper så oljan sugs av. Salta och servera.
Ha alltid ett lock till hands när det finns olja på spisen IFALL det tar fyr, använd ALDRIG vatten för att släcka.
 
 

Kommentarer :

#1: Angelica Wåhlin

Herregud, så gott! Tar gärna receptet på potatisen också ;)

Svar: Då kommer det om en stund !
Jimmie Lannér

skriven

Kommentera inlägget här :