Kycklingfilé med rotfruktssauté och dragonsky

 
Kycklingdelar blir godare och saftigare om skinnet får vara kvar, här serverat med en rotsakspytt och en sky smaksatt med Dragon, extra på sidan om en krutong med olivtapenade. riktigt gott med lyxkänsla av billiga råvaror.
 
Ugnsstekt kycklingfilé
4st kycklingfiléer med skinn
30g smör
½dl vitt vin
Salt
Svartpeppar
 
Torka skinnet torrt med hushållspapper. Gnid in salt, peppar och lägg i en form. Smält smöret, häll över smöret och vinet, stek i ugnen på 150 grader, pensla lite då och då med skyn som blir i formen. När kycklingen har en kärntemperatur på 70 grader är den klar. Spar fettet som blivit kvar i formen till såsen.
 
Rotfruktssauté
1dl fintärnad morot
1dl fintärnad potatis
1dl fintärnad rotselleri
1dl fintärnad palsternacka
2st finhakade schalottenlökar
3msk smör
1msk olivolja
1msk färsk timjan
Salt
Peppar
 
Smält smöret med olivolja i en stekpanna eller sauteus, fräs rotfrukterna och löken på låg värme tills de mjuknat, krydda med timjan, salt och peppar.
 
 
Dragonsky
½l kycklingbuljong
3msk hackad färsk dragon
1msk dijonsenap
1dl vispgrädde
1st finhackad schalottenlök
Sky från kycklingen
1msk smör
 
Smält smöret i en kastrull och fräs löken tills den blir glansig. Lägg i dragonen, fräs runt i en minut, lägg i senapen, buljongen, skyn, grädde och låt koka upp. Sänk värmen så det sjuder, låt reducera till hälften smaka av med salt och peppar.
 
Tapenade
5dl svarta oliver utan kärna
2st vitlöksklyftor
4st sardellfiléer
1dl olivolja
 
Stoppa allt i en mixer och mixa till en röra. Servera med rostat bröd.
 
 

Kommentera inlägget här :