Mexican eat med Refried Beans & Hembakade Tortillabröd

 
I det Mexikanska köket använder man väldigt ofta Refried Beans som tillbehör till maten och som faktiskt påminner lite grann om våran klassiska husman Bruna bönor fast med lite fastare konsistens och lite andra kryddningar förståss. I receptet nedan så får ni tillgång till ett autentiskt recept på Refried Beans men även ett recept på en förenklad version som går snabbare att göra men inte är i närheten så god som den riktiga.
 
Chilifräst biff
400g tärnad eller strimlad ryggbiff
½msk chiliflakes
2tsk salt
1tsk svartpeppar
3msk rapsolja
 
Lägg köttbitarna i en  bunke, lägg i alla kryddorna och massera in kryddorna med händerna och låt vila 10 minuter. Fräs hastisg i oljan på hög värme
 
Refried beans på riktigt
250g Pintobönor
2 liter vatten
2 msk salt
Blanda vatten och salt. Blötlägg bönorna 8-12 timmar.

Dag 2
1 + 2 msk rapsolja
1 gul lök, finhackad
2 klyftor vitlök finhackad
1 msk hel spiskummin
½ msk hela korianderfrön
1 tsk chilipulver
½ tsk cayennepeppar
salt
Fettet från rökt stekt fläsk ex. bacon
 
Koka upp bönorna med nytt vatten och koka långsamt till de är mjuka, ca 1 timme. Häll av bönorna men spara kokvattnet. Rosta spiskummin och koriander i torr panna tills de börjar dofta och skifta färg. Låt svalna och mortla fint. Fräs det tärnade fläsket nästan knaprigt och använd endast fettet till smaksättning av bönröran. Stek lök och vitlök på låg värme tills de är mjuka men inte tagit färg. blanda ner kryddorna och tillsätt bönorna (samt stekfettet) och 1 dl av kokvattnet. Mosa grovt med potatisstöt eller en gaffel, alla bönor behöver inte bli mosade, tillsätt mer vätska vid behov, smaka av med salt.

Refried Beans (förenklad)

4 dl svarta bönor på burk sköljda och avrunna
1 st hackad stor gul lök
1 st vitlöksklyfta hackad
2 msk olivolja
1 tsk mortlad spiskummin
0.5 st inlagd jalapeno
salt
 
Hetta upp olivoljan i en kastrull och fräs löken samt vitlöken.
Medan löken får färg så värm upp en stekpanna rejält och torrosta hela spiskummin. När fröna börjar dansa i pannan så fram med morteln och mortla fröna kraftigt.
Ta löken från värmen och tillsätt den fortfarande ljumma spiskumminen, tillsätt  salt och den hackade jalapenon och blanda ner bönorna. Låt småkoka i 15-20 minuter.
Tillsätt smör eller baconfett och mosa hastigt igenom med en gaffel.
Smaka av med mera hetta och salt om så önskas.
 
 
Guacamole
1st mosad avokado
1st fintärnad jalapeno
1st finhackad vitlöksklyfta
2msk skuren färsk koriander (packat)
1 nypa spiskummin
1msk limejuice
s/p
 
Blanda allt i en skål, smaka av med salt och peppar.
 
Vetetortillas
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
Ca 2 dl kallt vatten
2 msk olivolja
 
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke eller matberedare.
Tillsätt vatten och olja samt blanda ihop till en deg. Tillsätt ev. lite mer vatten så att degen är fast men ändå klibbar i kanten och mjuk nog att knåda ut till platta tortillas.
Låt stå i kylen i 30 minuter.
Dela degen i tolv bitar och forma till bollar.
Platta ut bullarna och kavla dem till tunna tortillas ca 15-20 cm i diameter. Eller använd en tortillapress.
Sätt på en eller flera stekpannor. När de är varma (lite över medelvärme) så gräddar du varje vetetortilla en minut på varje sida. Låt dem svalna mellan en eller två kökshanddukar.
 
Taggar: mat;

Kommentera inlägget här :