Refried Beans i Crock Pot-Mexican eat

Crock Pot är en slowcooker som är fantastisk att laga mat i. Man maximerar smakerna och får ett väldigt mört kött även på de billigare styckningsdetaljerna. Andra fördelar är att den sköter sig nästan helt själv och det går att laga allt från soppor till stekar m.m i den. Att tillaga fonder/buljonger med en Crock Pot är även det perfekt, du får en mustig fond utan en massa konstiga tillsatser som det är i de man köper färdiga i butik. Sist men inte minst så är den ju faktiskt skitsnygg också !
 
I ett tidigare inlägg så gav vi ett recept på Refried Beans när man kokar dom i gryta med lite annan smaksättning, här valde vi att koka bönorna i crock pot med nästan samma smaksättning, båda recepten är supergoda och funkar fint till mexican-eat. 
Valet av bönor är ganska viktigt, man kan göra rätten på lite olika bönor och man kan även blanda bönsorter, vi hade bara kvar 250g pintobönor hemma så svarta bönor fick dryga ut resten och det går alldeles utmärkt, men rekommenderat är 100% pintobönor om man har det hemma.
 
Att använda crock poten till denna rätt visade sej vara otroligt smidigt, bara dumpa ner allting i grytan, ställa in tiden och lämna den ifred, man behöver inte ens röra om då och då, utan bara låta den vara och 8 timmar senare så är den klar. stor wow-faktor på den ! 
 
Refried Beans i Crock Pot
½kg pintobönor
1 gul lök grovt hackad
4st hackade vitlöksklyftor
1msk spiskummin
2tsk salt
½tsk cayennepeppar
2-3msk baconfett
 
Beskrivning under varje bild.
 
Det här är enkelt, släng i allt i Crock poten och häll på vattnet.
 
Rör om...
 
Ställ Crock poten på High 8 timmar
 
Med ca: 10-15 minuter kvar på koket så häll i baconfettet, rör runt, på med locket och låt gå klart.
 
Mosa bönorna grovt med en potatisstöt, smaka av med ev. mera salt.
 
 
Till denna fantastiska bönröra serverade vi en chiligryta och hembakade mexikanska tortillabröd.
 
Långkokt chiligryta
400g tärnat nötkött (bog, fransyska eller ytterlår)
1st tärnad gullök
1st strimlad röd chili
1st strimad grön chili
3st finhakade vitlöksklyftor
1st hela tomater på burk
1msk tomatpuré
2tsk salt
1tsk svartpeppar
 
Fräs kött, lök, chili och tomatpure i en stekgryta ca 5 minuter, häll på hela tomater, rör om och låt det få ett uppkok. Täck grytan med lock och ställ in i ugnen på 95 grader i 8 timmar. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.
Går bra att laga i Crock Pot, då kör ni på Low i 6 timmar.
 
Vete & majstortilla
2dl vetemjöl
2dl masa harina
1½ dl kokande vatten
 
Blanda mjölen och slå det kokande vattnet, knåda degen smidig i 5 minuter och lägg i en plastpåse, låt vila i 30 minuter. Ta ut och knåda 5 minuter till. Dela degen i 10st bitar och kavla ut till tunna rundlar. Hetta upp en stekpanna och grädda tortilla 1 minut på varje sida eller tills de får en fin färg. Lägg tortillan under en kökshanduk så det inte torkar.
 
Servera med klassiska tillbehör.
 

Kommentarer :

#1: Jessica Högberg

Snacka om att göra allt från grunden, imponerad!!

Svar: Tack ! Vi älskar ju och brinner verkligen för god måltid lagad från grunden utan tillsatser i form av en massa E-nummer. mvh.Jimmie
Jimmie Lannér

skriven
#2: Jessica Högberg

Underbart kommer kika in ofta!

skriven

Kommentera inlägget här :