Mandelkyckling med surkål och pesto

 
 
Ugnstekt kyckling
1st hel färsk kyckling
1st ekologisk
1st skivad lök
Salt
Svartpeppar
 
Börja med att Skära snitt ner i citronen men inte helt igenom, ungefär som hasselbackspotatis. Lägg skivad lök i varje snitt. Gnid in salt och peppar inuti kycklingen, och stoppa sedan in den lökfyllda citronen i kycklingen. Bind ihop låren eller skär ett snitt i skinnet längst ut på låret så du kan låsa fast det genom att sticka in det andra låret i snittet. krydda med salt och peppar runt om kycklingen, lägg på en ugnsfast form och stek i ugnen på 175 grader tills den når 74 grader in vid lårbenet.
 
Surkålen
Ca 800g surkål
150g rökt sidfläsk
3msk ankfett eller smör
1st finhackad gul lök
3st lagerblad
3dl Alsace riesling vin
2dl kycklingfond
1tsk kummin hel
s/p

Börja med att fräsa löken och sidfläsket i ankfettet. Lägg i surkålen och låt fräsa nån minut. Tillsätt övriga ingredienser och låt små sjuda under lock i 35 minuter. Smaka av med salt och peppar.
 
Pesto
50g pinjenötter
2st krukor basilika
1st vitlöksklyfta
100g riven parmesanost
2dl olivolja
Salt
Svartpeppar
 
Rosta pinjenötterna lätt, lägg i en mixer tillsammans med basilika, vitlök samt lite olja, kör mixer tills den blir slät. Tillsätt resten av olja i en tunn stråle. Lägg i en bunke rör ner den rivna osten och smaka av med salt och peppar.
 
Sås på mandel och gula russin
½dl gula russin
½dl hackad eller flagad mandel
1st finhackad vitlöksklyfta
1msk finhackad schalottenlök
50g smör
1dl torrt vitt vin
2msk kycklingfond
Salt
Svartpeppar
 
Rosta russinen och mandlarna lätt i en torr stekpanna. Tillsätt smöret och låt det smälta, lägg i lökarna låt småfräsa i 2 minuter, tillsätt vinet, fonden och låt sjuda sakta i 20 minuter, smaka av med salt och peppar.
 
Servera med klyftpotatis.
 

Kommentera inlägget här :