Shawarma

 
En snabbare variant på Shawarma där man hoppar över steget att marinera köttet/kycklingen i flera timmar utan bara gör en rubb och snabbsteker i ugn. Mat från Mellanöstern är otroligt fräch och god, mycket grönsaker och färska örter används, här serverat på ett glutenfritt hembakat Pitabröd.
 
Tillagning av kycklingen
500g kyckling i bitar
½tsk mald spiskummin
1/4tsk mald koriander
1/4tsk paprikapulver
1/8tsk (nypa) cayennepeppar
1/8tsk kanel
1½tsk salt
svartpeppar från kvarn
1msk olivolja
 
Blanda kryddorna med oljan och rubba in kycklingen, lägg på plåt och låt gå i ugn på 225 grader till innertemperaturen på kycklingen nått 72 grader.
 
Sås
2,5dl avrunnen youghurt
1,5msk tahini
1st mosad vitlöksklyfta
zesten från ½ ekologisk citron
4msk färskpressad citronjuice
2msk grovt hackad dill + till garnering
2msk grovt hackad mynta
s/p
 
Blanda allt och kör med någon form av mixer för att slå sönder tahinin jämt, smaka av med salt & peppar.
 
Sallad
½ gurka i stavar
1 huvud grovt skuren Romansallad
ca: 10st halverade Körsbärstomater
½ tunnskivad rödlök
några kvistar färsk koriander
 
Lägg i en skål och blanda runt.
 
Pitabröd (Glutenfritt)
25 g jäst
3 dl vatten, ljummet
2 msk olivolja
2 msk pofiber
½ tsk salt
1 tsk strösocker
6 ½ dl glutenfri mjölmix 
 
Sätt ugnen på 275 grader.
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, olja, pofiber, salt och socker.
Blanda i mjölet och arbeta degen ett par minuter. Lägg på plastfolie över bunken och låt jäsa i cirka 45 minuter.
Dela degen i 10 bitar. Forma varje bit till en bulle. Kavla ut bullarna till runda kakor cirka 4 millimeter tunna.
Värm plåtarna ett par minuter i ugnen.
Lägg degen på de varma plåtarna och grädda i övre delen av ugnen i 7–8 minuter.
Låt pitabröden svalna på ett galler under en bakduk.
 

Kommentarer :

#1: Angelica Wåhlin

Shawarma är ju verkligen himla gott!

skriven

Kommentera inlägget här :