Fläsklägg och Rotmos

 
Fläsklägg är så otroligt gott men oftast så drar man sig för att laga det för det tar ju så lång tid, men för ett tag sedan fick vi möjligheten att prova en Crock.Pot Express så självklart ville vi pröva att tillaga fläsklägg och se om det blir lika gott som tradiotionell tillagning. Och vilket resultat sen, efter 50 minuter (istället för 2 timmar) så hade vi ett perfekt fläsklägg med samma otroliga smaker och mörhet som man får vid långkokstillagning. Gillar man matlagning och svensk husmanskost så kan man bara älska den här grytan.
 
Receptet är för 4 personer
 
Fläsklägg
2kg rimmad fläsklägg med ben
10st vitpepparkorn
2st lagerblad
3st kryddpepparkorn
1st stor skivad gullök
2st skalade och skivade morötter
2msk hackad färsk persilja
 
Lägg fläskläggen i tryckkokaren och häll på vatten så det täcks. Ställ på Brown/saute, låt koka upp och skumma av, lägg i resterande ingredienser. Sätt på locket och ställ in på Meat/stew 50  minuter. Lyft upp läggen med en plasthålslev spara lagen till rotmoset. Ta bort fett och svål, dra isär köttet med två gafflar och håll på varmhålning.
 
Rotmos
1st skalad tärnad kålrot
3st skalad skivad morot
8st skalad tärnad morot
Spadet från fläskläggen
50g smör
Salt
Peppar
 
Lägg rotfrulterna i en kastrull, slå på spadet och låt koka tills allt är mjukt. Sila av spadet men spara det. Mosa isönder rotfrukterna och rör ner spadet till en lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar. 
 
 

Kommentarer :

#1: Joakim

Det står inte när smöret ska i rotmoset, men jag antar att det är vid mosningen.

Svar: Precis. missat skriva det.
Jimmie Lannér

skriven
#2: Yvonne Ekman

Detta blev tyvärr inte som jag förväntade mig. ”Dra isär med två gafflar…” Nja, det var mer som en brottningsmatch. Och sen kändes lägget som en härva av svål, fett, ben och kött. Svårt att få ut mesta möjliga känns det som. Mitt lägg vägde 1,6 kg.
Men smaken var fantastiskt god. Salt.
Nästa gång blir det nog i gryta på spisen med långkok ändå, fast med samma ingredienser.

skriven

Kommentera inlägget här :