Ångad Torskrygg med citrongrenoblaise

 
Torsk har mild smak i sig själv, då passar det bra att servera den med smakrika tillbehör som här med Grenoblaise. Den syrliga smaken från rödbetorna och citronen, sälta från kaprisen som gifter sig perfekt med Torskens milda smak.
 
Receptet är för 2 personer.
 
2X140g torskrygg
1½l vatten
1st lagerblad
1st dillkvist
5st kryddpepparkorn
5st vitpepparkorn
 
Gör en rimningslag på 1l vatten och 1dl salt. Låt fisken rimma i 15 minuter. Koka under tiden upp vatten, lagerblad, dillkvist och pepparkornen. lyft upp fisken från rimningslagen och lägg i det kokande vattnet, lägg på ett lock och dra bort från värmen. Låt stå tills fisken har en kärntemperatur på 42 grader.
 
Sauterade grönsaker
4st små morötter
150g palstenacka
100g blomkålsbuketter
6st schalottenlökar
2st vårlök
50g skirat smör
 
Skala och tournera rotfrukterna, ta bort skalen från schalottenlökarna. Blanchera alla ingredienser för sig tills de blir lagom mjuka. Hetta upp det skirade smöret och sautera lökarna och rotfrukterna tills de får en fin färg, krydda med salt och peppar. Blomkålen kan man även den sautera i smöret men vi valde att servera den kokt. 
 
Citrongrenoblais
3msk kapris
1dl tärnade rödbetor
1½dl skirat smör
zesten och saften från en citron
 
Lägg allt i en kastrull och värm upp till servering
 
Rotfruktspuré
300g skalad tärnad mjölig potatis
250g finstrimlad purjolök
100g skalad tärnad rotselleri
100g skalad tärna palsternacka
150g smör
1½dl mjölk
Salt
Vitpeppar
 
Koka rotfrukterna och purjon i vatten tills de blir mjuka. Smält smöret i mjölken, häll av vattnet och låt ånga av. Pressa potatisen och vispa ner smör och mjölkblandningen. Smaka av med salt och peppar.
 

Kommentera inlägget här :