Arancini-Sicilianska Risbollar

 
Arancini är från Sicilien och betyder små apelsiner. Arancini kan fyllas med väldigt många olika fyllningar men vi valde att fylla med sparris, morot, selleri, schalottenlölk, karl johansvamp och ost. De kan ätas som det är eller till kött, kyckling eller fisk.
 
Arancini
2dl aborio eller avorioris
2msk olivolja
2st finhackade schalottenlökar
1dl riven parmesanost
1msk maizena
2tsk salt
1tsk svartpeppar
50g smör
Ströbröd till panering. Glutenfritt funkar bra.
6dl grönsaksbuljong
 
Fräs löken varsamt i oljan tills den blir genomskinlig, tillsätt riset och låt fräsa 1 minut under omrörning. Tillsätt hälften av buljongen och låt sjuda, tillsätt restan av buljongen i omgångar och rör om då och då. 
När riset är mjukt ca 20-30 minuter så blanda ner smör, ost, maizena och låt svalna. Ta en bit i handen (går lättare om man har lite blöta händer) och platta ut lägg i en klick fyllning, forma riset runt om och rolla till en boll. Rulla bolarna i ströbröd och låt vila 15 minuter så ströbrödet torkar lite. Värm upp olja till 170 grader och fritera tills arancinin fått en fin gyllene färg.
 
Fyllning
2st finhackade schalottenlökar
1st finhackad vitlök
10g finhackad blötlagd (torkad) karl johansvamp
2st fintärnad sparris
1st skalad fintärnad morot
1st fintärnad stjälkselleri
1msk finhacad färsk oregano (torkad går oxå bra men minska lite då)
2msk olivolja
25g smör
125g riven mozzarella
1dl riven parmesanost
Salt
Svartpeppar
 
Fräs allt utom osten i smör och olivolja tills det blir mjukt. Blanda ner osten och smaka av med salt och peppar.
 

Kommentera inlägget här :