En Trettonhelgsdröm med Pilgrimsmusslor och svart tryffel

 
 
 
Perfekt festrätt för Trettondagsafton med pilgrimsmusslor, sauterat äpple & tomat, tryffel burre blance och svartrotscrème. Det hela toppades med picklade små rödlökar, spröda pocherade morötter och salty fingers. 
Inte så svårt men med många moment, passa på att imponera på era Trettonhelgsgäster :)
 
Burre blanche med svart Tryffel

3dl vispgrädde
3dl vitt vin
1st lagerblad
5st vitpepparkorn
1msk fiskfond
1st dillkvist
½st vitlöksklyfta
2st finhackade shallottenlökar
100g Smör
1msk riven färsk svart vintertryffel.

Gör så här
Reducera ner grädden till hälften. Koka upp vin, lagerblad, kryddpeppar, dillkvisten och lökarna. Reducera detta till hälften och sila ner i grädden. Montera ner smöret och låt det smälta. Blanda ner tryffeln och låt sjuda 5 minuter. Smaka av med s/p

Svartrotspuré
2dl skalad tärnad svartrot
1½dl grädde
½dl vitt vin
30g smör
Salt
Peppar

Låt svartroten sjuda sakta i grädden och vinet tills den blir mjuk. Mixa med en mixerstav och montera ner smöret. Smaka av med salt & peppar.

Sauterat äpple & tomat
1st skalat och tärnat grönt äpple
1st skalad och tärnad tomat
Skalet och saften från 1st lime
30g smör
1tsk citronolivolja

Smält smöret i en panna och lägg i äpple, tomat, skalet och saften från limen 
Låt sautera sakta tills äppeltärningarna blir mjuka. rippla över citrinolivoljan rör om och smaka av med salt och peppar.

Picklade små rödlökar
6st skalade halverade små rödlökar
2dl vatten 
½dl vitvinsvinäger
2tsk honung
1tsk salt

Koka upp vatten, vinäger, honung och salt. Lägg i de halverade rödlökarna och låt de sjuda sakta i 5 minuter. Dra pannan från spisen och låt löken svalna i lagen.

Morötterna
Pochera skalade små späda morötter i lättsaltat vatten tills de blir mjuka.
 
Pilgrimsmusslor
Stek hastig musslorna i en het panna med lite olivolja i ca 1 minut på varje sida.
 
Montera ihop enl. bild eller på erat eget vis, smaklig spis !
 

Kommentera inlägget här :