Öppen äppeltarte med äppelsorbet

 
En enkel, frisk och otroligt god dessert som kommer att älskas av era gäster. Lägg upp allt som på bilden och garnera med färska bär.
 
Äppeltarte
4st äpple Granny Smith
1st gelantinblad
1dl flytande honung
1msk smör
150g socker
½dl vispgrädde
1st ark smördeg
1st äggula
 
Lägg gelantinbladet i blöt i kallt vatten. Skala och dela äpplena i ca 1X1ck stora bitar. Häll honungen och smör i en kastrull och koka tills du får en karamell. Vänd ner äpplena och låt sjuda i 2 minuter.
Värm sockret försiktigt på svag värme utan omrörning. När sockret fått en gyllenbrun färg så häll i grädden, öka temperaturen och låt det koka ihop till en karamell, Vänd ner äppelblandningen. Krama vätska från gelantinet och rör ner i äppelblandningen. 
Stansa ut 4st rundlar av smördegen, lägg på ett bakplåtspapper och pensla med äggulan. Baka av i ugnen ca 10 minuter på 200 grader tills de får en fin färg.
 
Äppelsorbet
2dl äppelmust eller äppeljuice
1½dl socker
1dl vatten
1st gelantinblad
 
Lägg gelantinbladet i blöt i kallt vatten. Koka upp vatten och socker, krama ur gelatinet och lägg i det i koket. Låt svalna lite och häll i musten/juicen. Häll blandningen i en glassmaskin och kör till önskad konsistens. Det går även att frysa i en skål i frysen det tar ca 4 timmar och men får röra om då och då.
 
Havrecrunch
1½dl havregryn
1dl socker
30g smör
 
Blanda havregryn, socker, smör och fördela på en plåt med bakplåtspapper. Baka av i ugnen ca 10 minuter på 200 grader. Låt svalna och krossa med händerna till stora smulor.
 
 

Kommentera inlägget här :