Pasta Carbonara

 
Pasta Carbonara betyder Kolarhustruns rätt och det är svartpepparn som symboliserar kolet.
Få rätter är så totalt misshandlade i svergie som just pasta carbonara, man dränker rätten i en massa grädde som överhuvdtaget inte ska ingå i carbonara. Här kommer ett recept på en äkta carbonara, såsom Italienarna själva gör den.
 
Receptet är för 4pers
 
Carbonara
400g spaghetti
1,5tsk salt
4st ägg
2msk smör
1msk olivolja
1st klyfta skalad vitlök
140g strimlat bacon
140g strimlat rimmat sidfläsk
1dl riven parmesanost
1dl riven pecorinoost
1tsk nymald svartpeppar
 
Koka upp vatten med salt, vatnet ska smaka som en kallsup i medelhavet. Lägg spaghettin och koka enligt förpakningn.
Vispa ihop äggen med salt. Värm smöret, oljan i en kastrull och lägg i en hel vitlök, fräs på låg värme i 5 minuter utan att den tar färg.  Släng bort vitlöken, öka värmen till medelvärme lägg i bacon, fläsket och stek i några minuter. Lyft upp spaghettin med pastaslev från vattnet och lägg kastrullen, blanda väl och dra bort från värmen. slå på en halv dl av pastavattnet, Häll i ägsmeten och hälften av båda ostarna, tillsätt svartpepparn och rör om tills det stelnar men det ska fortfarande vara krämigt, tillsätt resten av ostarna och rör om. Lägg upp och strö över svartpeppar.
 
Focaccia
25g jäst
3dl vatten (37 garder)
0,5dl olivolja
2msk honung
1msk flingsalt
7dl vetemjöl (Manitoba Cream
Olja till plåten
Kärnfria svarta oliver
 
Rör ut jästen i vattnet, honung och saltet. Tillsätt mjölet lite i taget och när allt mjöl är tillsatt så knåda i 10 minuter. Låt jäsa 45 minuter. Olja in en djup ugnsplåt, tryck ut degen, tryck ner oliverna och strö över flingsalt. Täck med en kökshanduk och låt jäsa ytterligare 45 minuter. Baka av i ugnen på 220 grader i 10-15 minuter tills brödet har en fin färg och har en kärntemperatur på 96-98 grader.
 

Kommentera inlägget här :