Bearnaisesås
2msk finhackad lök
3msk vitvinsvinäger
½dl vatten
1st persiljekvist
1tsk torkad dragon
3äggulor
200g smör
1 msk färsk dragon eller 1 tsk torkad
Cayennpeppar
Salt
Svartpeppar
Gör så här
Koka upp vatten i en stor kastrull för att användas som vattenbad.
Smält smöret och håll det varmt.
Lägg lök, vinäger, vatten, pepparkorn, persilja och en tesked torkad dragon i en liten kastrull och koka tills två matskedar vätska återstår. Sila.
Vispa äggulor och den silade vätskan i en kastrull.
Sätt ner kastrullen i vattenbad och fortsätt vispa tills det tjocknar.
Tag kastrullen från värmen och vispa i smöret lite åt gången och under kraftig vispning.
Tag inte med den grumliga bottensatsen i smöret.
Smaksätt såsen med hackad dragon, en knivsudd cayennpeppar, salt och peppar.
Aromsmör
Vitlök & persilja (passar till allt)
400g normalsaltat smör
1st finriven king solovitlök
1dl finhackad persilja
Saften från en ½ citron
s/p
Rödlök (passar till mörkt kött)
400g normalsaltat smör
2dl finhackad rödlök
s/p
Fräs löken mjuk och låt den kallna i kylen
Chili & ingefära (passar till fisk, kyckling & ljust kött)
400g normalsaltat smör
1½ msk sambal oelek
3msk finriven ingefära
s/p
Kapris & citron (passar till fisk)
400g normalsaltat smör
3msk kapris
Saften & finrivet skal från 1 citron
s/p
Dragon (passar till allt)
400g normalsaltat smör
3msk dragon
2msk vitvinsvinäger
s/p
Låt dragonen dra i vinäger 30 minuter