Biffstek Pommes och aromsmör

 
 
Nu när vårsolen värmer är det så underbart att start grillen och känna dofterna av grillat kött.
Vi la på svensk biffstek och serverade med aromsmör, bearnaisesås, pommes och en fraiche sallad. Enkelt men så otroligt gott. Nedan ger jag recept på 5 olika aromsmör och recept på bearnaissås.
 
Kydda köttet med salt och svartpeppar. Grilla först på direkt värme så du får grillränder, flytta över till indirektvärme och grilla klart till du får en kärntemperatur på 50 grader. Klä in i folie och låt vila i 3 minuter.
 

Bearnaisesås
2msk finhackad lök 
3msk vitvinsvinäger 
½dl vatten 
1st persiljekvist 
1tsk torkad dragon 
3äggulor  
200g smör 
1 msk färsk dragon eller 1 tsk torkad 
Cayennpeppar 
Salt
Svartpeppar

Gör så här
Koka upp vatten i en stor kastrull för att användas som vattenbad. 
Smält smöret och håll det varmt. 
Lägg lök, vinäger, vatten, pepparkorn, persilja och en tesked torkad dragon i en liten kastrull och koka tills två matskedar vätska återstår. Sila. 
Vispa äggulor och den silade vätskan i en kastrull. 
Sätt ner kastrullen i vattenbad och fortsätt vispa tills det tjocknar. 
Tag kastrullen från värmen och vispa i smöret lite åt gången och under kraftig vispning. 
Tag inte med den grumliga bottensatsen i smöret. 
Smaksätt såsen med hackad dragon, en knivsudd cayennpeppar, salt och peppar.

 

Aromsmör

 Vitlök & persilja (passar till allt)

400g normalsaltat smör

1st finriven king solovitlök

1dl finhackad persilja

Saften från en ½ citron

s/p

 

Rödlök (passar till mörkt kött)

400g normalsaltat smör

2dl finhackad rödlök

s/p

Fräs löken mjuk och låt den kallna i kylen

 

Chili & ingefära (passar till fisk, kyckling & ljust kött)

400g normalsaltat smör

1½ msk sambal oelek

3msk finriven ingefära

s/p

 

Kapris & citron (passar till fisk)

400g normalsaltat smör

3msk kapris

Saften & finrivet skal från 1 citron

s/p

 

Dragon (passar till allt)

400g normalsaltat smör

3msk dragon

2msk vitvinsvinäger

s/p

Låt dragonen dra i vinäger 30 minuter

 

Kommentera inlägget här :