Påskmiddag med Skinkstek

 
En lågtempad skinkstek är enkelt att göra och sköter i princip sig själv när man har stoppat in den i ugnen, det tar ungefär 2 timmar innan den är klar så man hinner göra mycket under tiden, bara man håller koll på graderna mot slutet så den inte blir torr och överstekt. En Påskmiddag väl värd att vänta på, så himla gott!
 
Skinkstek
1kg skinkstek
1st skivad gul lök
1st skivad vitlöksklyfta
1msk malen torkad ingefära
1msk paprikapulver
2tsk vitpeppar
1msk salt
2dl kycklingbuljong
3dl vispgrädde
3msk svartvinbärsgelé
 
Gnid steken med kryddorna och låt vila 30 minuter. Bryn steken runt om i en stekpanna med smör och olja. Lägg steken i en stekgryta med lock, deglasera stekpannan med buljongen och slå över steken. Lägg i lökarna, sätt på locket och stek i ugnen på 125° tills steken når en kärntemperatur på 68°. Lyft upp den och lägg på ett aluminiumfolie, täck runt om och låt vila 10 minuter. 
Häll i grädden i grytan och låt koka i 10 minuter, lägg i geleén och red med maizena som är utrört i vatten smaka av med salt och peppar (ev. balansera upp med en nypa socker efter smak) Sila såsen. Skiva steken i tunna skivor och servera med kokt potatis och grönsaker.
 
 

Kommentera inlägget här :