Schweizerschnitzel

 
Schweizerschnitzel är bara så gott, här serverat med persiljesmör, ärtskott och kokta gröna ärtor, passar perfekt som mellomiddag !
 
4st bitar benfrikotlett á 120g

4st skivor rökt skinka

100g schweizisk emmentaler eller annan lagrad ost

1dl vetemjöl

2dk ströbröd

2st vispade ägg

2tsk salt

1tsk svartpeppa50g smör + ½dl matolja till stekning

Banka ut kotletterna tunna med en köttbank, lägg en skiva skinka på varje. Riv osten och fördela ut dem lika på varje köttbitt. Vik in kanterna först sen vik ihop dem som en plånbok. Blanda vetemjölet med salt, peppar och vänd köttet runt om i mjölet, doppa sedan i ägget och sist i ströbrödet. Smält smöret i en stekpanna, tillsätt olja, stek schnitzlarna på medelvärme runt om tills de får en kärntemperatur på 70 grader.

Servera med stekt potatis, kokta grönsaker. Till detta serverade vi sockerärtsskott och persiljesmör.

 

Potstickers

 
Wontons, Dumplings, Potstickers eller Gyoza, i det stora hela ser vi ingen större skillnad på alla dessa fyllda degknyten mer än att man kan läsa att dom kommer från olika ställen i Asien. 
Det vi däremot vet är att vi är fullständigt sålda på att göra dom och att äta dom, det är såååå gott !
 
Potstickers
500g fläskfärs
2,3dl finstrimlad salladskål/kinakål
1dl fintärnad shitake
2st pressade vitlöksklyftor
2st finskivad salladslök
1msk hoisinsås
1msk riven färsk ingefära
2tsk sesamolja
1tsk sriracha
1/4 tsk vitpeppar
36st wontonblad
 
Blanda allt i en skål och låt dra i 30 minuter. Lägg en matsked fyllning på varje blad,vik ihop till snygga knyten.
Stek botten i lite olja så det får en gyllene färg, slå sedan på vatten så det täcker en fjärdedel, lägg på lock och låt småkoka tills allt vatten försvunnit.
 
Dipsås till potstickers
1dl soya
1dl risvinäger
2,5tsk socker
2tsk riven ingefära
½tsk sesamolja
½tsk chili pepper flakes
½ tunnskivad vårlök
 
Blanda samman allt i en skål.
 
Deg för Potstickers 
5dl vetemjöl
2½dl kokande vatten
 
Rör ner mjölet i vattnet. Knåda kraftigt i 5 minuter, klä in med plastfolie och låt vila i 30 minuter.
Gör små bollar på 15g styck, tryck ut och kavla till platta rundlar
 

Saftiga hamburgare på fläskfärs

 
Hamburgare på fläskfärs kan jag verkligen rekommendera, mycket saftigare smakrikare och det kommer att bli en favorit på grillen i sommar.
 
Receptet är för 4 personer
 
Hamburgare
600g fläskfärs
140g fintärnad bacon
60g fintärnad halloumi
10g salt
2tsk paprikapulver
1msk hackad persilja
 
Blanda allt väl i en bunke, stek eller grilla tills du får en kärntemperatur på 70 grader slå in i folie och låt vila 3 minuter.
 
Hembakt hamburgerbröd
50g jäst
½l kall standardmjölk
100g rumstempererat Svenskt smör
1tsk salt
1l Manitoba cream (vårvetemjöl)
1st ägg till pensling
Sesamfrön
 
Smula ner jästen i en bunke. Rör ut jästen med mjölken. Tillsätt smöret, saltet och mjölet och arbeta degen 12 minuter. Strö över lite mjöl, täck med handduk eller plastfilm och låt degen jäsa ca 1 timme.
Lägg degen på en mjölad bänk, dela degen i 100 grams bitar, rulla till bollar och låt jäsa 15 minuter, platta ut degen lite och låt jäsa ytterligare 45 minuter under handduk.

Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bröden med det uppvispade ägget och strö på sesamfrön.
Grädda i ugnen  10-12 minuter tills de får fin färg.