Torsk med Sparrisrisotto och gröna ärtor

 
Pocherad Torskrygg och sparris är en svårslagen kombination, speciellt när man serverar den med en krämig risotto. Även dill vill man ha med på ett hörn när det vankas fisk, och allt detta tillsammans utgör en riktigt fin smakkombination.
 
Sparrisrisotto
150g sparris
1l vegetabilisk buljong
2st shalottenlökar finhackade
1st vitlöksklyfta mosad
25g smör i tärningar
250g arborioris
250ml torrt vitt vin
50g gröna ärtor
30g parmesan riven
1msk olivolja
salt
nymalen svartpeppar
 
 
Risotton 
Häll buljongen i en panna och låt koka upp. Skär av den nedersta träiga bitarna på sparrisen lägg ner i buljongen och låt sjuda 10 minter. Skär av topparna på sparrissen och spara till garneringen. Resten av sparrisen finskivas till risotton.
Värm upp en stekpanna på låg värme och häll i olivoljan. Sautera schalottenlöken och vitlöken tills de blir mjuka och genomskinliga. Tillsätt det tärnade smöret, riset och fräs några minuter under omrörning. Höj till till medelvärme och tillsätt vinet, låt sjuda under omrörning tills vinet absoberat.
Lyft bort de träiga bitarna av sparrisen från buljongen med en hålslev. Sänk till låg värme och tillsätt buljongen med 1dl åt gången, när riset absoberat buljongen tillsätter du ytterligare 1dl buljong, när du satt i hälften av buljongen så tillsätt den skivade och topparna av sparrisen samt ärtorna. 
Forsätt röra ner resterande buljong rör hela tiden tills riset blivit mjukt. 
Rör ner parmesanen, smaka av med salt och peppar.
 
 
Pocherad torsk
4X160g torskfilé
1dl vitt vin 
Salt
1st lagerblad
1st dillkvist
4st kryddpepparkorn
5st vitpepparkorn
Vatten
 
Lägg alla ingredienser i en traktörpanna förutom fisken. Låt koka upp, lägg ner torskfiléerna och låt sakta pochera tills filéerna får en kärntemperatur på 48°. Lyft upp med en hålsil och lått rinna av på ett hushålspapper.
 
 

Kommentera inlägget här :