Dan dan noodles

 
Dan dan noodles är en av Kinas mest kända street food rätter, mycket styrka av chili så gillar man het mat och smaken av sichuan så kommer man att älska det här.
 
Detta recept är för fyra pers.
 
Sås till nudlarna
5msk sesampasta (Tahini)
5msk ljus soya
3msk chinkiang vinäger
4st finhackade vitlöksklyftor
2st finhackade salladslökar
2msk honung
1tsk rostad sichuanpeppar (mortlas efteråt)
 
Vispa sesampastan med soyan i en skål tills allt blandats väl, tillsätt vinägern, vitlök, salladslök, honung och sichuanpeppar, blanda väl och ställ åt sidan.
 
Fläskfärsen
1msk matolja
450g fläskfärs
1msk finhackad ingefära
2st salladslökar skivade
1,5msk douchi (fermenterade svarta bönor)
2msk shaoxing wine 
½tsk socker
 
Hetta upp oljan på medelhög värme i en non-stick panna, lägg i färsen och stek tills den får en brynt yta, sänk till mediumvärme, tillsätt ingefäran, salladslök, douchi, shaoxing wine och socker.
Stek tills all vätska har försvunnit och färsen har fått en mörkbrun färg, för över i en skål och ställ åt sidan.
 
Servering
1dl hackade rostade jordnötter
400g Dan dan noodles eller äggnudlar (kokas enl. förpackning)
en bunt baby bok choy el. kinakål förvälld
1st skivad salladslök
hemmagjord kinesisk chiliolja (recept nedan)
 
Fördela nudelsåsen i fyra djuptallrikar eller skålar, lägg i så mycket chiliolja som du själv tycker, fördela nudlarna i varje tallrik/skål.
Lägg i den frästa färsen och det gröna som du valt, garnera med jordnötter och salladslöken.
Om man vill ha mer styrka och smaken av sichuanpeppar så kan man här avsluta med att strö lite av pepparn på toppen.
Blanda runt och servera varm eller kall.
  
Chiliolja
4msk chiliflakes
2msk five spice
3msk rostade sesamfrön
1tsk malen sichuanpeppar
1st hel stjärnanis
2st lagerblad
en tumme skivad ingefära
2,5dl matolja
 
Lägg alla kryddor utom ingefära i en stekpanna och rosta på medelhög värme i 3minuter, se till att dom inte bränns och rör om hela tiden. Lägg de rostade kryddorna i en värmetålig skål, ställ åt sidan.
Hetta upp oljan till 180 grader och lägg i ingefäran på slutet, fräs den i oljan tills den blir gyllene, får inte brännas.
Ta bort ingefäran och släng, nu ska du slå på oljan i kryddblandningen, och här får man vara försiktig och slå i lite åt gången, dels för att kryddorna inte får brännas vid av oljan och dels för att det kan sprätta het olja på dina händer.
Rör runt kryddblandningen och låt svalna helt, lägg på väl rengjorda burkar med tättslutande lock och förvara svalt, håller ett par månader i kylen.
 

Kommentera inlägget här :