Lax och hummerpaté med semitorkade tomater och fikonglaze. Semitorkade tomaterna gör man dagen innan.
Lax och hummerpaté
500 g benfri lax (ca 750 g med ben)
2 st ägg
4 dl vispgrädde
1 knippe dill
1 tsk senap
1.5 msk vinäger
1 tsk salt
0.5 krm cayennepeppar
Tärnat hummerkött från en hummer
Gör laxen skinn- och benfri. Skär den i mindre bitar och kör den till mos i matberedare eller på köttkvarn. Blanda i saltet och äggen. Det ska vara en fullständigt homogen massa, därför är det en god idé att använda maskin. Låt blandningen stå kallt i kylskåpet ett tag. Sätt ugnen på 175 grader. Hacka eller klipp dillen fint. Rör ut senapen i vinägern. Ta ut färsen ur kylskåpet och blanda den i grädden, lite i taget. Även här med kraft, så gärna i maskin. Blanda till sist i dill, vinäger/senap, hummerkött och cayenne. Smaka eventuellt av med salt. Häll över färsen i en form, helst av porslin eller keramik. Lägg på lock eller täck med folie. Sätt formen i ett vattenbad, det vill säga ett kärl med hett vatten, och låt alltsammans stå i ugnen i 50 minuter. Låt svalna och ställ sedan patén i kylskåp. Ta ut den i god tid före servering så den hinner få rumstemperatur, då blir den allra godast då. Skär upp patén i skivor.
Semitorkade tomater
Halvera tomater och lägg dem i en ugnsfast form. Droppa lite olivolja på dem, strö flingsalt, svartpeppar och timjan på och baka dem i ugnen på 50 grader i 12 timmar. Ta ut och låt dem svalna.
Lägg patéen på en sallads bädd och servera med Mussini Crema balsamica fichi