Bl(å)tt en Schweizerschnitzel





Mycket vandrande och mycket funderande idag på vad vi skulle äta till middag, coop forum var målet för våra inköp (såklart;) Men vi började på Indiska för att inhandla lite nytt porslin och fastnade för denna fina blåa tallrik i nån form av "sprucken" glasyr, jättefin tyckte vi och slog till. Iväg sen till coop för att hitta en passande maträtt till vår nya tallrik :) Vi fyndade Grytbitar av skinkstek för 49,90kg som vi ska göra senare i veckan men var inte riktigt sugna på det idag, så kom jag då på att jag inte hade ätit schweizerschnitzel sen Adam var länsman...typ...
Och så blev det !

4st bitar benfrikotlett á 120g
4st skivor Bruschettaskinka

100g schweizisk emmentaler

½dl pofiber

½dl hasselnötsmjöl

1dl mandelmjöl

2st vispade ägg

s/p

50g smör till stekning

 

Banka ut kotletterna tunna med en köttbank, lägg en skiva skinka på varje. Riv osten och fördela ut dem lika på varje köttbitt. Vik in kanterna först sen vik ihop dem som en plånbok. Slå Pofiber i en djuptallrik och hassel samt mandelmjöl i en annan djuptallrik, salta och peppra pofibern. Vänd schnitzlarna i pofibern, sedan i äggen se till att alla sidor blir dränkta av ägg. Blanda ihop mandelmjöl och hasselnötsmjöl. Vänd köttet i mjölblandningen och stek dem i smör som tystnat i en stekpanna, ös dem lite då och då tills dem får en fin färg. Baka av dem i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter.

Servera med kokta grönsaker, jag älskar gröna ärtor men de har ju lite för mycket kolissar. Till detta serverade vi sockerärtsskott och persiljesmör.

 








Mozzarellagratinerad baconomelett till frukost



Dagens fukost blev en mozzarellagratinerad baconomelett.

För två personer

6st ägg
1½dl vispgrädde
1pkt bacon
½dl strimlad purjolök
1st mozzarella
1tsk salt
1tsk grovmalen svartpeppar
30g smör

Vispa äggen och grädden med salt och peppar. Strimla baconet och stek det tillsammans med purjolöken.
Slå på äggblandningen och rör i botten med en trägaffel. När det börjar stelna i botten riv örver mozzarellan och ställ i ugnen 200 grader till omeletten fått en fin färg.

Lågtempad skinkstek.



För ett tag sen skrev jag om lågtemperaturstekning och dess fördelar klicka här för att komma till inlägget.
Så här får ni ett recept på lågtemperaturstekt skinkstek som blir så saftig och mör så den nästan smälter i munnen.

1kg skinkstek
1msk torkad timjan
1msk torkad dragon
1msk torkad rosmarin
10st vitpeparkorn
1st vitlöksklyfta
3tsk flingsalt
Deodoriserat kokosfett till att steka med.


Värm ugnen till ca 90 grader
Ta fram steken i rumsvärme två timmar innan den ska tillagas, för det är bättre att tillaga kött som är rumstempurerat. Mortla alla ingridienserna förutom köttet och fettet. Gnid in köttet med kryddblandningen ordentligt. Smält kokosfettet i en ordenligt varm stekpanna eller stekgryta, Bryn köttet runt om. Stick in en stektermometer i mitten av köttet. ställ in den på 70 grader om det är en digitaltermometer. Sätt in steken i ugnen och när steken är 70 grader ta ut den och linda in den i aluminiumfolie och låt vila i 20 minuter. Nu har ni en otroligt god stek som ni kan njuta av tillsammans med en god sås och era favorit tillbehör.