Nötstek med mandelpotatispuré

 
Nu när man har förråden fulla av egenodlat och egenplockat så är det roligt att göra mat som passar till sånt. Vi gjorde en Nötstek med mandelpotatispuré och rödvinssås, som tillbehör picklade lingon och inlagda gröna tomater. 
 
Nötstek
1kg fransyska, bog eller ytterlår
1st skalad morot
1st skalad gul lök
3st lagerblad
5st kryddpepparkorn
5st vitpepparkorn
5dl oxbuljong
Salt 
25g smör
 
Skär löken och moroten i grova bitar. Värm upp en stekgryta på medelhög värme och rosta lagerbladen lite lätt. Salta köttet, smält smöret i grytan och bryn köttet runt om, lägg i morot, lök, pepparkornen och slå på buljongen. Lägg på locket och stek i ugnen på 175° tills du får en kärntemperatur på 65°. Lyft upp köttet och spara buljongen till såsen. 
 
Mandelpotatispuré
800g mandelpotatis
50g smör
2½dl mjölk
Salt
Vitpeppar
Svart tryffelolja tillsätts efter smak
2msk hackad färsk persilja
 
Skala och koka mandelpotatisen tills den börjar falla isär. Häll bort vattnet och låt den ånga av ordentligt. Koka upp mjölken och smöret i en kastrull. Häll över mjölkblandningen i potatisen. Vispa med en balongvisp tills den blir slät. Smaka av med salt, peppar, tryffelolja och vänd ner persiljan.
 
Rödvinssås
4dl rödvin av kraftigare sort
20g bacon
1msk färsk timjan
Buljongen från steken
30g fintärnad morot
3msk fintärnad schalottenlök
1msk olja
50g smör
s/p

Fräs bacon, lök, morot och timjan i olja i en panna. Slå på vin och buljong låt reducera till hälften. Sila av såsen till en ny kastrull. Montera ner smöret och smaka av med salt och peppar.
 
Picklade lingon
1 dl ättiksprit, 12%
2 dl socker
3 dl vatten
½ tsk salt
1 bit hel kanel
5 hela nejlikor
1 lagerblad
 
Mät upp samtliga ingredienser förutom lingonen i en kastrull. Värm upp och låt koka i någon minut. Ställ därefter åt sidan att svalna till rumstemperatur.
För över lingonen i en burk där du packar ner dom med handen, häll den avsvalnade lagen över lingonen och låt stå kylskåpskallt att dra i ca 8 timmar innan de avnjuts. Förvara kylskåpskallt.
 
Syltade gröna tomater
1kg små fasta gröna tomater
2l vatten
1msk salt
 
Lagen
3dl vatten
2 1/2dl vatten
1st tumme färsk ingefära
3st kryddnejlikor
7st vitpepparkorn
1st kanelstång
 
Skölj tomaterna väl med kalltvatten. Picka små hål i tomaterna lite här och där, Lägg i tomaterna i det kokande vattnet och låt sjuda 2 minuter. Ta upp tomaterna med en hålslev och låt rinna av i ett durkslag.  Sterilisera burkarna i kokande vatten. Koka upp alla ingredienser till lagen, lägg i tomaterna och låt sjuda i 8 minuter. Fördela tomaterna i burkarna, koka upp lagen, häll lagen på tomaterna och stäng locket direkt. Förvara svalt.

Kommentera inlägget här :