Portermarinerad Lax med pepparrotsemulsion

 
Enkel och väldigt god laxrätt med asiatiska smaker. Kan göras som både förrätt eller huvudrätt. 
 
 
120g filéead lax
1 dl porter
0,5 dl soya
2msk Gari (inlagd ingefära)
1msk socker
1msk salt

Gör så här:
Blanda porter med soya, socker och salt.
Skär laxen i 1 cm tjocka skivor
Slå över marinaden över laxen och låt den marinera i ca 50 min.

Pepparrotsemulsion
Vispa 1st äggula med 1tsk dijonsenap, häll i oljan droppvis under kraftig vispning. Lägg i riven pepparrot efter smak. Smaka av med s/p
 
Koka grön sparris i lättsaltat vatten med en stång skivat citrongräs i 4 minuter.
Servera med några skivor Gari.
 

Vårat intresse för fåglar

 
Nu när vi har flyttat tillbaka till kusten så har vi så mycket nytt att upptäcka i fågelvärlden, nya arter som inte fanns i fjällen. Vårat intresse för fåglar startade på riktigt för 6 år sedan då vi bodde granne med en fågelentusiast som hade värsta fågelmatningsstationen på sin tomt, massor med fåglar flög omkring och vi började på skoj att lära oss vilka arter det var, frugan fotade, la in dom på datorn och med internets hjälp kunde hon identifiera dom, när hon inte lyckades identifiera så skickade hon bilder till min syster som är utbildad Biolog och på den vägen är det. Min syster Kim är till stor hjälp än idag då så många fåglar är så galet lik varann att man emellanåt måste ta dom på lätet/sången. På bilden ses en Trädkrypare som dök upp igår i ett regnigt Bäcknäset. 
 

Dags att pickla Lingon

 
Då var det dags igen att lägga lite lingon på burk och vi gjorde precis samma recept som förra året, det vore ju dumt att ändra på ett så fantastiskt gott recept !
 
1-2-3 lag till 1-1,5 liter packade lingon.
 
1 dl ättiksprit, 12%
2 dl socker
3 dl vatten
½ tsk salt
1 bit hel kanel
5 hela nejlikor
1 lagerblad
 
Mät upp samtliga ingredienser förutom lingonen i en kastrull. Värm upp och låt koka i någon minut. Ställ därefter åt sidan att svalna till rumstemperatur.
För över lingonen i en burk där du packar ner dom med handen, häll den avsvalnade lagen över lingonen och låt stå kylskåpskallt att dra i ca 8 timmar innan de avnjuts. Förvara kylskåpskallt.