Plankstek-en riktig klassiker

 
En verklig klassiker som de flesta uppskattar och varför inte då när middagen ska serveras på Nyår !
 
Receptet är för 2 personer.
 
2X160g oxfilé av mittbitten
Salt 
Svartpeppar
2msk smör 
1msk rapsolja
 
Banka ut oxfilén till 2cm tjocka bitar, krydda med salt och peppar, bryn i smör och olja tills du får en kärntemperatur på 50 grader. När planksteken har 6 minuter kvar så lägg på oxfilén på plankan så får den steka med den stunden och då hinner köttet att få lite smak av ekplankan samt att kärntemperaturen har nått ca 54 grader.
 

Bearnaisesås
2msk finhackad lök 
3msk vitvinsvinäger 
½dl vatten 
1st persiljekvist 
1tsk torkad dragon 
3äggulor  
200g smör 
1 msk färsk dragon eller 1 tsk torkad 
Cayennpeppar 
Salt
Svartpeppar

Gör så här
Koka upp vatten i en stor kastrull för att användas som vattenbad. 
Smält smöret och håll det varmt. 
Lägg lök, vinäger, vatten, pepparkorn, persilja och en tesked torkad dragon i en liten kastrull och koka tills två matskedar vätska återstår. Sila. 
Vispa äggulor och den silade vätskan i en kastrull. 
Sätt ner kastrullen i vattenbad och fortsätt vispa tills det tjocknar. 
Tag kastrullen från värmen och vispa i smöret lite åt gången och under kraftig vispning. 
Tag inte med den grumliga bottensatsen i smöret. 
Smaksätt såsen med hackad dragon, en knivsudd cayennpeppar, salt och peppar.

Pommes duchesse
500g skalad potatis
3msk grädde
3msk mjölk
50g smör
Salt
vitpeppar

Koka potatisen mjuk. Häll bort vattnet och låt ånga av några minuter. Koka upp mjölk, grädde och smöret. Pressa potatisen och vispa ner mjölkblandningen, smaka av med salt och peppar.

Spritsa moset runt plankan, lägg på baconlindad sparris, tomat som kryssats och som fyllts med en god ost, samt lite hackad salladslök. Stek i ugnen på 200 grader ca 20 minuter.

 

Sikrom med råraka

 
Tips på enkel förrätt till nyår, svårare än så här behöver det inte vara.
Sikrom, rödlök, crème fraiche och råraka.
 
Rårakor 4 port.
8 potatisar finrivna
1 msk salt
1 tsk nymald vitpeppar
½ dl skirat smör
 
Blanda allt och lägg i 4 stycken kakor i stekpannan, stek ca;4 minuter på varje sida eller tills de får en gyllenbrun stekyta.
 
Servera och njut !

Drömrulltårta

 
Mellandagsfika med Drömrulltårta kan aldrig bli fel, busenkelt, snabbt och gott !
 
 
Smeten
3 ägg
1 ½ dl strösocker
¾ dl potatismjöl
3 msk kakao
1 tsk bakpulver

Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
 
Sätt ugnen på 250 grader.
Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Vispa ner potatismjöl, kakao och bakpulver.
Bred ut smeten i en långpanna, ca 30 x 40 cm med bakplåtspapper.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 5 min.
Lägg ett bakplåtspapper på ett bord och strö över rikligt med strösocker. Stjälp upp kakan ovanpå sockret direkt när den kommer ur ugnen. Dra bort pappret som den har gräddats på. Låt kakan kallna.

Fyllning: 
Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och äggula poröst.
Bred krämen på kakan och rulla ihop den hårt.